Je cv-ketel is het kloppende hart van je woning. Het spreekt voor zich dat deze dagelijks intensief wordt gebruikt, niet alleen om je van een aangenaam warm wooncomfort te voorzien, maar ook om je sanitair water te verwarmen. Met de hoge energieprijzen gaan we steeds vaker op zoek naar manieren om energiezuinig te verwarmen. In dit artikel helpen we je verder met 4 handige tips.
TIP 1: laat je cv-installatie tijdig onderhouden
Zowel particulieren als bedrijven zijn wettelijk verplicht om hun cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. De frequentie van een onderhoud is afhankelijk van het type brandstof waarmee verwarmd wordt.
Waarom is een onderhoud zo belangrijk?
- Je voorkomt gevaarlijke situaties zoals CO-vergiftiging, brand of explosie.
- Je cv-ketel werkt efficiënter waardoor je onnodig hoge energiekosten kan vermijden.
- De cv-ketel heeft een langere levensduur omdat je eerder defecten opspoort.
Kortom, een professioneel onderhoud is dus zowel voordelig voor je portemonnee als voor je gezondheid. Het is echter belangrijk om hiervoor een professional in te schakelen.
TIP 2: schakel over naar een duurzame verwarmingsinstallatie
Is je huidige cv-ketel flink verouderd (> 15 jaar oud)? En/of zoek je een milieuvriendelijker alternatief om energiezuinig te verwarmen? Denk dan na om over te stappen op 1 van de volgende installaties:
- Warmtepomp: deze installatie gebruikt omgevingsbronnen (bv. grondwater, lucht of de aardbodem) om warmte op te wekken. Via een ingenieus systeem kan het zo je sanitair water of cv-water opwarmen dat door je radiatoren stroomt.
- Hybride warmtepomp: wil je je huidige cv-ketel vervangen? Maar heb je geen plaats voor een warmtepomp? Opteer dan voor een hybride warmtepomp. Deze combineert de voordelen van een condensatieketel met die van een warmtepomp om energiezuinig en efficiënt te verwarmen.
- Zonneboiler combi: een duurzame installatie nodig om je sanitair water én cv-water mee te verwarmen? Dan is een zonneboilercombi de ideale oplossing! Het systeem gebruikt zonnecollectoren om dit voor elkaar te krijgen. Is er te weinig zon? Dan schakelt hij over op een geïntegreerde cv-brander.
TIP 3: investeer in een slimme thermostaat
Heb je al van een slimme thermostaat gehoord? Dit apparaat is onmisbaar wanneer je je woning zo zuinig mogelijk wil verwarmen. Er zijn uiteenlopende systemen van verschillende fabrikanten op de markt. Welk systeem je het beste kiest, is afhankelijk van je leefritme en wensen. Zo is er voor elk huishouden wel een geschikte slimme thermostaat te vinden.
Let bij je keuze vooral op dat je een zelflerend apparaat aanschaft dat ook modulerend werkt. Deze thermostaat ‘leert’ op welke tijden jij slaapt of afwezig bent en stuurt zo je verwarming gericht aan. Het modulerende gedeelte bepaalt dat de ketel daardoor minder hard brandt als er minder warmte vereist is. Het resultaat is een cv-installatie die niet alleen slimmer, maar ook zuiniger werkt. Hierdoor kan je in totaal ongeveer 18% besparen op je energiefactuur.
TIP 4: isoleren = de sleutel tot energiezuinig wonen
Je hebt het vast nog wel gehoord: voordat je overschakelt op groene energie of een duurzame verwarmingsinstallatie, investeer je beter eerst in kwalitatieve isolatie. Er gaat namelijk heel wat warmte overbodig verloren door ondermaatse beglazing, onzichtbare koudebruggen of verouderde isolatiematerialen. Wil je dus graag energie besparen? Dan is isoleren de belangrijkste eerste stap!
Zorg je er dus voor dat je grondig (na-)isoleert? Dan zal je niet alleen minder energie verliezen, maar ook efficiënter verwarmen. Je hoeft namelijk minder hard te stoken om een aangenamer woonklimaat te bekomen. De meest voorgestelde mogelijkheden zijn het na-isoleren van je spouwmuren en nieuwe dakisolatie en/of vloerisolatie plaatsen.