Hoe je de beste verkoopmakelaar vind + welke vragen jij zou kunnen stellen

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op april 24th, 2023 om 12:11 pm

Makelaar kiezen: waar op letten

Weet je nog de kriebels die je voelde toen je je eerste huis kocht? Houd die vast! Deze ga je vast ook voelen als je van plan bent om uw huis te verkopen. De eerste keuze die je dient te maken: zelf verkopen of hulp van een makelaar inschakelen. Hoewel zelf verkopen in opkomst is, zien we dat mensen met koopwoningen er het vaakst voor kiezen om een makelaar in te huren. Maar hoe vind je de juiste verkoopmakelaar voor jouw huis? Het zijn er toch zoveel!

Samen met Waltman makelaars Dordrecht schreven wij deze blog om je op weg te helpen. Volg deze stappen om een professional te kiezen die aan jouw behoeften voldoet.

Ga direct naar de vragen die jij een makelaar kunt stellen >>

Wat doet een verkoopmakelaar voor je

Een verkoopmakelaar vertegenwoordigt jouw belangen als huis verkoper. Een goede verkoopmakelaar zal je kundig adviseren over de prijsstelling en de stappen om de woning voor te bereiden voor de verkoop. Hij/zij zal de marketing van het huis verzorgen en de open huizen / kijkdagen coördineren.

Na de kijkdagen zal jouw verkoopmakelaar de aanbiedingen van kopers presenteren en namens jouw onderhandelen om zo de best mogelijke prijs en meest gunstige voorwaarden te krijgen.

Positieve ervaringen van bekenden / buren

De eerste stap is vanzelfsprekend het vragen van vrienden, buren en collega’s of ze hebben gewerkt met een verkoopmakelaar die ze zouden aanraden.

Met name degenen die recentelijk het huis verkocht hebben zijn interessant. Je wilt natuurlijk niet teren op kennis van lange tijd geleden.

EXTRA TIP: Binnen de branche is er vaak veel bekend wie de goede (verkoop)makelaars zijn. Je kunt bijvoorbeeld jouw hypotheek adviseur vragen wie hij/zij zou aanbevelen en waarom.

Bekijk de makelaars online + de licenties / certificeringen die ze hebben

Een aanbeveling is natuurlijk iets persoonlijks. Daarom is het goed om ook zelf online te gaan kijken of de makelaar goed bij je past. Bezoek dan ook de websites van de diverse makelaars op jouw shortlist.

Lees de over ons pagina, bekijk de verkochte huizen in het portfolio en bekijk of ze bekend zijn met het type woning dat je aanbiedt en of ze ook in jouw buurt een huis verkocht hebben in het recente verleden.

Daarnaast is het ook goed om te kijken of potentiële verkoopmakelaars aangesloten zijn bij bijvoorbeeld de NVM. Dit kun je doen door te zoeken via de website van de NVM.

Spreek altijd meerdere verkoopmakelaars

De stelregel die wij hanteren is dat je altijd minstens 3 makelaars zou moeten spreken alvorens je een keuze maakt. Wij snappen heel goed dat het voor jou lastig kan zijn om te bedenken welke vragen je zou kunnen stellen. Daarom hebben we een lijstje voor jou samengesteld. Zo ben je altijd goed voorbereid!

Welke vragen stellen aan verkoopmakelaar?

Wat zijn de vergelijkbare aanbiedingen in mijn buurt?

Vergelijkingen zijn de pijler voor het bepalen van de waarde van uw huis en het bepalen van een vraagprijs. Een goed afgeronde vergelijkend marktonderzoek toont huidige aanbiedingen en woningen die in de afgelopen drie tot zes maanden zijn verkocht en die qua grootte en voorzieningen vergelijkbaar zijn met de jouwe

Wat denk je dat mijn huis waard is en waarom?

Als ze bij je thuiskomen, zullen de meeste verkoopmakelaars vragen om een rondje door je huis te lopen. Tijdens het rondje, heeft de makelaar kans om een aantal aantekeningen te maken over de zaken die hij/zij ziet. Vraag na afloop wat hij/zij heeft genoteerd en bespreek de vraagprijs met elkaar, plus hoe deze tot stand komt.

Hoe vermarkten jullie mijn huis?

Als ze bij je thuiskomen, zullen de meeste verkoopmakelaars vragen om een rondje door je huis te lopen. Tijdens het rondje, heeft de makelaar kans om een aantal aantekeningen te maken over de zaken die hij/zij ziet. Vraag na afloop wat hij/zij heeft genoteerd en bespreek de vraagprijs met elkaar, plus hoe deze tot stand komt. LET OP: Je wilt dat een makelaar alles uit de kast trekt. Niets is minder dan een luie verkoopmakelaar!

Hoe vermarkten jullie mijn huis?

Vraag verkoopmakelaars hoe lang ze actief zijn in de markt en hoeveel + welke huizen ze onlangs hebben verkocht. Vraag hierbij ook of ze nog een bepaalde strategie hebben gehanteerd. Dat is een goede check om te kijken wie de meeste transacties doet en waarom.

Wat is de commissie die jullie rekenen?  

De gemiddelde courtage van een makelaar ligt in 2022 tussen de 0,85% en 1,25% van de (ver)koopsom van een woning. Sommige makelaars kunnen bereid zijn om hun opdracht te onderhandelen, maar reken er niet op. Immers, je betaalt voor een professionele dienst. Laat de commissie vraag voor het laatst, maar zorg ervoor dat je begrijpt hoeveel je in rekening gebracht gaat worden voor de diensten van een makelaar – en wat er precies is inbegrepen.

Vraag gerust om een referentie

Wat niet veel mensen doen is het vragen om een referentie. Terwijl dit juist heel normaal is. Een goede makelaar heeft altijd een aantal klanten die jij zou kunnen vragen naar hun ervaringen

Vraag de referenten wat de verkoopmakelaar goed heeft gedaan in het traject, wat er eventueel misging in het traject en of diegene achteraf nog op- of aanmerkingen heeft.

Toevoegingen of bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten!

Wij hopen dat we je een aantal goede tips hebben gegeven voor het vinden van de beste makelaar en welke vragen jij zou moeten stellen aan de verkoopmakelaar.

Heb jij nog toevoegingen aan onze blog? Of wil je op een andere wijze bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten! Stuur jouw idee met bijbehorende foto naar info@woonleven.com en wie weet voegen wij jouw tip toe aan onze blog of schrijven we zelfs een blog over jouw bijdrage.

Geef een reactie