Hoe krijg je kalk van zwarte kranen?

Ben jij ook helemaal fan van de trendy, mat-zwarte kranen in huis? En loop je helemaal warm voor bijvoorbeeld die matzwarte inbouw wastafelkraan? Dan ben je niet de enige. Steeds meer Nederlandse huishoudens kiezen voor deze stoere en moderne look in de badkamer en keuken. Maar helaas brengt deze keuze ook een probleem met zich mee: kalkaanslag. Vooral in gebieden met ‘hard water’ kan dit een grote ergernis zijn. Gelukkig zijn er wel degelijk manieren om deze zwarte kranen weer te laten stralen als nieuw.


Schoonmaken van een zwarte kraan: denk om de coating

Helaas is het schoonmaken van kranen met een coating uitkijken geblazen. Het is een stuk lastiger dan onderhoud van een ‘normale’ chromen kraan. Dit komt doordat de coating die wordt gebruikt voor de kleur kwetsbaarder is voor ontkalkers en andere schoonmaakmiddelen waarin zuren zijn verwerkt.. 

Met name zwarte kranen en kalk is een vervelende combinatie. Kalkaanslag is sneller te zien, maar is moeilijk te verwijderen. Het gebruik van de verkeerde schoonmaakmiddelen kan aantasting of andere beschadigingen aan de gekleurde kranen / het sanitair geven.


Dingen die je wel moet doen bij zwarte kranen:

Gebruik een speciaal schoonmaakmiddel voor zwarte kranen

Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar die specifiek ontworpen zijn voor het schoonmaken van zwarte kranen. Deze middelen zijn vaak mild genoeg om het oppervlak van de kraan niet te beschadigen, maar sterk genoeg om kalkaanslag te verwijderen. Lees altijd goed de instructies op het etiket en volg deze op.

Drogen na gebruikt

Maak na gebruik, de kraan droog. Een absolute must. Want de kalk zit er niet meteen op. Door goed droog te maken, krijgt kalk geen kans. Je zult jezelf dankbaar zijn.

Schaf een waterontharder aan

Als je in een gebied woont waar sprake is van ‘hard water’, kan het aanschaffen van een waterontharder een goede oplossing zijn. Een waterontharder filtert het water en verwijdert de mineralen die kalkaanslag veroorzaken, waardoor je minder snel last hebt van kalkaanslag op je zwarte kranen.


Dingen die je niet moet doen bij zwarte kranen:

Gebruik geen zware zuren om de zwarte kranen te ontkalken

Zware zuren, zijn de dingen die je absoluut moet ontwijken. Schoonmaakmiddelen met azijnzuur of zoutzuur zijn uit den boze. Let dus goed op voor het middel dat je gebruikt!

Gebruik geen chloor om de zwarte kranen te ontkalken

Chloor is natuurlijk een veelgebruikt schoonmaakmiddel in de badkamer/het sanitair. Voor chromen kranen is het absoluut geen probleem voor het verwijderen van kalk. Maar door de blekende werking is het voor zwarte kranen een absolute no-go.

Gebruik geen schuursponsjes of schoonmaakmiddelen met schuurmiddel

Schuursponsjes, we vinden ze overal en ze zijn lekker effectief voor het schoonmaken van menig object. Voor zwarte kranen? Beter van niet. Gebruik je ze toch? Dan is de kans op krassen erg groot. En dat wil je natuurlijk niet.


Toevoegingen of bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten!

Wij hopen dat we je een aantal goede tips hebben gegeven voor verwijderen van kalk van zwarte kranen en welke risico’s er zijn.

Heb jij nog toevoegingen aan onze blog? Of wil je op een andere wijze bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten! Stuur jouw idee met bijbehorende foto naar info@woonleven.com en wie weet voegen wij jouw tip toe aan onze blog of schrijven we zelfs een blog over jouw bijdrage.

Geef een reactie