Verwachting huizenmarkt 2023/2024 in Nederland.

Goed moment om een huis te kopen

De huizenmarkt in Nederland is al enkele jaren flink in beweging. Waar er in voorgaande jaren nog vooral een probleem met het aanbod was, ziet de huizenmarkt er op dit moment heel anders uit. De rentes zijn hoog en de huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Ook zijn materialen voor nieuwbouw huizen duurder geworden, waardoor er minder nieuwe huizen worden gebouwd.

Het gevolg? Crisis, want de woningmarkt zit op slot. De vraag is er wel, alleen het (juiste & betaalbare) aanbod niet.

Maar is dat wel zo? of zijn er ook nog kansen? Je leest het in onze blog over de huizenmarkt in 2023 waarbij woonleven in samenwerking met Makelaar Kijck, ingaat op de actuele situatie.


Daling huizenprijzen in 2023, stabilisatie in 2024

Economische experts verwachten dat de huizenprijzen in 2023 iets zullen dalen, met zo’n 3-5% over het hele jaar. In 2024 zullen de prijzen naar verwachting echter stabiliseren. Reden hiervoor is de verwachting dat de economie goed blijft en de rentes tóch wel weer lager zullen worden. (bron: rabobank).

Ben je koper? Dan is het misschien wel nú de tijd om te anticiperen. Lees onder in dit artikel de visie van expert (en makelaar) Kijck.


Nieuwbouwmarkt volledig op slot door materiaal en lonen

Het is wel belangrijk dat er meer nieuwe huizen worden gebouwd. Het is moeilijk voor bouwbedrijven om op dit moment veel huizen te bouwen, omdat er niet genoeg worden verkocht als gevolg van steeds duurder wordende materialen en man-uren. Daarmee raakt ons doel voor 2030 uitzicht. In2022 is door minister De Jonge vastgesteld dat er zo’n 900.000 huizen gebouwd moeten zijn.


Overheid bemoeit zich met woningmarkt

Het voorspellen van de huizenmarkt is moeilijk, omdat er veel factoren meespelen. Het is dus belangrijk om de ontwikkelingen op de huizenmarkt en de bouwsector goed in de gaten te houden en waar nodig maatregelen te nemen om de woningmarkt gezond te houden. Iets dat zeker op de agenda staat van ons huidige kabinet.


Plannen kabinet omtrent wonen:

 • Meer betaalbare woningen
  Er is veel vraag naar betaalbare woningen, maar de bouw daarvan loopt achter. Het kabinet maakt daarom vanaf 2023, 10 jaar lang € 100 miljoen vrij voor de Woningbouwimpuls.
 • Huurverlaging inkomens onder sociaal minimum
  Huurders met een laag inkomen krijgen vanaf 1 juli 2023 huurverlaging. Gemiddeld gaat hun huur dan met € 57 per maand omlaag.
 • Versnelling flexwoningen
  In 2023 moeten er 15.000 zogenoemde flex- en transformatiewoningen komen. Flexwoningen zijn volwaardige woningen die in de fabriek worden gemaakt. Daardoor zijn ze in verhouding snel gebouwd.
 • Extra geld voor verduurzamen woningen van huishoudens
  De huurtoeslag gaat vanaf januari 2023 omhoog met € 16,94 per maand. Het kabinet maakt hier jaarlijks € 325 miljoen voor vrij. 
 • Stijging van huurtoeslag
  De huurtoeslag gaat vanaf januari 2023 omhoog met € 16,94 per maand. Het kabinet maakt hier jaarlijks € 325 miljoen voor vrij. 

Bron: Rijksoverheid.nl


Als koper anticiperen op de huidige huizenmarkt

Ondanks de hoge rentes kan het nog steeds interessant zijn om een huis te kopen, vooral omdat de concurrentie op dit moment laag is. Dit betekent dat er minder mensen zijn die op zoek zijn naar een huis, waardoor er minder biedingen zijn en de prijzen lager kunnen zijn dan in voorgaande jaren. Als gevolg hiervan hebben kopers de mogelijkheid om onder de vraagprijs te bieden en toch een goede kans te maken om het huis te kopen.

Daarnaast kan het kopen van een huis op lange termijn een goede investering zijn. Zolang de huizenprijzen blijven stijgen, kan een huis een goede manier zijn om vermogen op te bouwen. Ook kan het kopen van een huis voordeliger zijn dan huren, omdat de maandelijkse hypotheeklasten vaak lager zijn dan de huurprijs.

Bovendien zijn er op dit moment mogelijkheden voor starters op de woningmarkt, zoals startersleningen en regelingen voor een verlaagde overdrachtsbelasting. Deze regelingen maken het voor starters op de woningmarkt gemakkelijker om een huis te kopen, ook al hebben ze niet veel eigen vermogen.


2024 wordt een spannend jaar voor verkoper en koper

In het kort: de huizenmarkt in Nederland is op dit moment lastig, maar er zijn wel goede ontwikkelingen. De huizenprijzen zullen naar verwachting iets dalen in 2023 en stabiliseren in 2024. Het is belangrijk dat er meer nieuwe huizen worden gebouwd en dat deze huizen betaalbaar en duurzaam zijn. Een gezonde en toegankelijke woningmarkt is belangrijk voor ons allemaal, en daar moeten we samen aan werken. Echter wordt dat voor zowel koper als verkoper nog een grote uitdaging!

2 gedachten over “Verwachting huizenmarkt 2023/2024 in Nederland.

Geef een reactie