Het hebben van zonnepanelen is goed voor het milieu en bespaart je erg op je energierekening. Het plaatsen van zonnepanelen kun je zelf doen of je kunt het laten uitbesteden. Het zelf plaatsen van zonnepanelen heeft een goede voorbereiding nodig en brengt veel risico`s met zich mee. De benodigde voorbereidingen en risico`s lees je in deze blog.
Voorbereiden plaatsen zonnepanelen
Voordat je ze zonnepanelen gaat plaatsen moet je een legplan maken, bepalen hoeveel zonnepanelen je wilt plaatsen, en nog een aantal andere voorbereidingen treffen. Het beste kun je een tekening maken op schaal.
Om het juiste rendement te halen en wilt weten hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen moet je een paar dingen goed uitzoeken. De hellingshoek van de panelen is hierbij ook belangrijk. Op een hoek van 35 graden heb je het meeste rendement. Let er hierbij wel op dat er veel schaduw ontstaat en je de zonnepanelen verder uit elkaar moet zetten. Daarnaast zul je de richting van de panelen moeten bepalen, zonnepanelen gericht op het zuiden leveren het meeste rendement.
Op platte daken worden zonnepanelen in de meeste gevallen horizontaal geplaatst. Het voordeel van horizontale zonnepanelen is dat ze minder schaduw geven en de rijen zonnepanelen dichter op elkaar geplaatst kunnen worden, daarnaast vangen ze minder wind en zijn ze minder goed zichtbaar.
De afstand tussen de panelen is ook erg belangrijk, je wilt niet dat je rendement verliest omdat de zonnepanelen in de schaduw van elkaar staan. Om te voorkomen dat de panelen omwaaien moet je er ook voor zorgen dat de zonnepanelen niet direct naast de rand van het dak geplaatst worden.
Om de energie van de zonnepanelen om te zetten in wisselstroom zul je ook een omvormer moeten aansluiten op de panelen. Ook zul je een extra groep moeten aanleggen in de meterkast.
Risico`s
Het zelf plaatsen van zonnepanelen brengt ook risico`s met zich mee. Zo heb je geen garantie omdat je zelf verantwoordelijk bent omdat je het zelf geplaatst hebt. De kans dat je de zonnepanelen fout plaatst zijn sneller dan bij een gespecialiseerde vakman. Gaat er wat kapot of is er iets mis met de zonnepanelen? Dan kun je geen aanspraak maken op de installateur omdat je dat zelf geplaatst hebt en je zult in dat geval zelf moeten opdraaien voor de kosten, welke hoog kunnen oplopen. Daarnaast weten specialisten precies op welke manier je het meeste rendement haalt, als je de zonnepanelen zelf installeert is er dus een kans dat je rendement misloopt.
Als je de zonnepanelen zelf gaat leggen betaal je enkel de materiaalkosten en bespaar je op de arbeidskosten van de gespecialiseerde vakman. Echter zijn de inkoopkosten voor de zonnepanelen en het materiaal voor de zonnepanelen voor particuliere duurder dan voor gespecialiseerde vakmannen. De kosten die je bespaard zijn dus minder dan je denkt.
Na het plaatsen van de zonnepanelen zijn er ook nog dingen die je moet regelen, als je de zonnepanelen laat plaatsen door een specialist dan zullen zij dit regelen.
Wat kost het laten plaatsen van zonnepanelen
Twijfel je of je zelf zonnepanelen gaat leggen of het laat uitbesteden? Door de risico`s is het dan wellicht beter om het plaatsen van de zonnepanelen uit te besteden aan een gespecialiseerde installateur. Meer informatie nodig over de kosten zonnepanelen plat dak? Voor de exacte kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op jouw dak kun je het beste een offerte aanvragen bij een installateur. Als particulier hoef je geen BTW te betalen over zonnepanelen, de betaalde BTW kun je daarom achteraf terugvragen bij de belastingdienst.