Hoeveel kosten zonnepanelen in 2022?

Wil je graag zonnepanelen aanschaffen? Dat is een zeer goed plan. In veel gevallen is het dak van je woning hiervoor geschikt en het is een duurzame manier om energie op te wekken. Maar hoeveel kosten zonnepanelen eigenlijk? En welke zonnepanelen subsidies zijn er mogelijk? De kosten worden door een aantal dingen bepaald, zoals systeemgrootte, merk en de installateur. 

Terugverdientijd van zonnepanelen

Bij de keuze voor zonnepanelen is het verwachte financiële rendement erg belangrijk. Je investeert namelijk een groot bedrag, maar wat is de terugverdientijd? Gemiddeld duurt deze terugverdientijd zo’n 5 à 6 jaar. De kosten van de zonnepanelen worden door een aantal aspecten bepaald, zoals de systeemgrootte, het merk, de installateur van de panelen en eventuele extra’s. De opbrengst van de panelen worden bepaalde door je eigen verbruik, de geschiktheid van je dak en de prijs per kWh elektriciteit. 

Systeemgrootte

De kosten van de zonnepanelen worden voornamelijk bepaald door de systeemgrootte. De prijs van de systeemgrootte verschilt per merk en per installateur, maar over het algemeen zijn kleinere systemen vaak een stuk duurder. Dit komt door de vaste kosten, zoals bedrading, omvormer installatie, papierwerk en steigerwerk, wat erbij komt kijken. Gemiddeld kosten 2kWp aan zonnepanelen ongeveer 2500 euro en 4kWp aan zonnepanelen zo’n 4000 euro.

Hoe kies je het beste merk zonnepanelen?

Ook het merk van de zonnepanelen heeft invloed op de kosten. Je kunt natuurlijk kiezen voor een budgetoptie van kleinere fabrikanten, maar hierbij loop je het risico dat ze eventueel niet meer bestaan over 10 jaar. Het is daarom verstandig om te kiezen voor grotere merken, als Longi, Solar of Jinko. Daarnaast zijn er ook hoog-efficiënte panelen beschikbaar van dure merken als REC en Sunpower. 

Welke zonnepanelen installateur?

Ten slotte worden de kosten van de zonnepanelen ook bepaald door de installateur. Het is hierbij verstandig om meerdere installateurs om een offerte vragen. Sommige installateurs geven je een offerte via de telefoon en zijn erg gefocust op de laagst mogelijk prijs te bieden. Er zijn ook installateurs die bij je thuis langskomen om de situatie te checken en kunnen hierdoor echt een passende offerte op maat maken. Zonduurzaam is een betrouwbare zonnepanelen installateur die vakkundig te werk gaat. Ook kun je via hun website eenvoudig een dakscan uitvoeren of een offerte aanvragen. Om de aanschaf van panelen te stimuleren, hebben veel gemeenten subsidie mogelijkheden opgezet. Vergeet dit zeker niet te checken voor de aankoop.

Geef een reactie