Houd je wijn langer goed met een wijnkast!

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op december 29th, 2021 om 06:21 pm

Heb je een leuk feestje gehad of een gezellige avond met vrienden en is er veel wijn blijven staan? Dan wil je de geopende flessen natuurlijk zo lang mogelijk goed houden. Het is meer dan zonde om een dure fles wijn door de gootsteen te moeten spoelen, omdat je de fles te lang hebt laten staan en de wijn daardoor niet meer smaakt. Veel mensen weten wel dat een geopende fles wijn maar een aantal dagen goed blijft, maar wist je ook dat je ervoor kunt zorgen dat de wijn net wat langer goed blijft? Hieronder geef ik een paar tips om wat langer van je wijn te kunnen genieten.

Plaats de flessen in de wijnkoelkast

Zodra je een fles wijn hebt geopend, is het belangrijk om deze in de koelkast te bewaren. Wanneer je een witte wijn hebt gedronken of gekozen hebt voor rosé, is het aan te raden om de flessen gekoeld te houden. Hierdoor gaat de smaak veel minder snel verloren en dat is uiteraard belangrijk wanneer je ook de volgende dag en de dag daarna nog een glaasje wilt drinken. Je hoeft de fles dan niet meteen weg te gooien. De normale koelkast zal vast wel gevuld zijn met al het eten dat over is gebleven van het feestje en daarom is het goed om eens te kijken naar een wijnkoelkast. Een goede wijnkoelkast kan namelijk op precies de goede temperatuur worden gezet, zodat jouw geopende flessen langer goed blijven. Koop deze wijnkoelkast natuurlijk wel van tevoren, zodat je op de avond zelf de flessen al terug kunt plaatsen voor een langere houdbaarheid. De wat kleinere koelkastjes zijn ook helemaal niet zo duur en die kun je makkelijk in de keuken neerzetten. Ook heel leuk om een keer cadeau te geven aan iemand die van goede wijnen houdt.

Laat de wijn rijpen in de wijnkast

Een goede manier om flessen wijn te laten rijpen is de plaatsing in een wijnkast, ook wel een wijn klimaatkast genoemd. Deze wijnkast is uitgerust met een goede temperatuur meter, waardoor je elke fles op een uitstekende manier kunt bewaren. De wijn klimaatkast is gemakkelijk in de keuken te plaatsen of bijvoorbeeld in de bijkeuken. Het is daarnaast heel makkelijk om hier meerdere flessen wijn in te bewaren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om die nieuwe mooie fles die je als cadeau hebt gekregen. Een wijnkast kan tot 50 flessen wijn bewaren. Een groot voordeel is ook de trillingsvrije omgeving. De flessen kunnen rustig blijven liggen tot die ene belangrijke gelegenheid. Dan weet je heel zeker dat je de wijn op de best mogelijke manier kunt drinken.

Kies voor een goede omgeving voor wijnflessen

Wijnflessen zomaar ergens neerzetten is dus geen goed idee. Het is veel beter om even te investeren in een mooie wijnkast of wijn klimaatkast. Ook na opening is het verstandig om een goede wijnkoelkast te gebruiken. Je zult zien dat je vele jaren plezier hebt van deze investering en dat de wijn ook veel beter smaakt. Voor de echte kenner is een wijnkast dan ook onmisbaar!

Geef een reactie