HPL, een kunststof met bijzondere eigenschappen

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op maart 16th, 2022 om 07:23 am

High Pressure Laminate is de volledige omschrijving van HPL. Deze kunststof met bijzondere eigenschappen wordt geproduceerd door verhitting en onder extreem hoge druk. Door deze productiemethode ontstaan stijve en harde platen die in veel gevallen voorzien worden van een UV-beschermende en gekleurde toplaag. Naast hun hardheid en stijfheid kenmerken HPL platen zich door hun duurzaamheid en elektrisch isolerende eigenschappen. De bewerkingsmogelijkheden van deze gevelpanelen zijn uitstekend. Zagen, boren en frezen behoren tot de mogelijkheden en kan uitgevoerd worden met standaard gereedschappen. Bij het bewerken dient men wel rekening te houden met de hardheid van de platen. Zo is bijvoorbeeld bij het zagen van HPL een ander zaagblad nodig dan bij het zagen van zachtere kunststoffen.

De toepassingsgebieden van HPL platen zijn veelzijdig en liggen vooral op bouwkundig terrein. Geventileerde gevels, dakkapellen, interieurs, boeiboorden en balkons zijn voorbeelden van deze bouwtoepassingen.

Het inzetten van HPL platen leidt tot besparing van onderhoudskosten

Veel HPL uitvoeringen hebben een kleurechte toplaag en zijn duurzaam van kwaliteit. Doordat er hierdoor minder gereinigd en geschilderd hoeft te worden, kunnen onderhoudskosten van een gebouw verminderd worden.

Veel keuzemogelijkheden

HPL platen komen in de markt voor onder vele merknamen, waarvan Trespa® een veel gekozen merk is. Resoplan, Kronoart® en Vikures zijn andere bekende HPL merken. Naast de verschillende merken zijn HPL platen leverbaar in vele uitvoeringen, designs, kleuren, oppervlaktestructuren en maatvoeringen.

De merken Trespa® en Kronoart®

Trespa® platen worden geproduceerd volgens de unieke EBC-technologie, oftewel Electron Beam Curing. Door deze productiemethode wordt het oppervlak van de Trespa® platen deels geïntegreerd in de kern van de plaat. De platen worden samengesteld uit houtvezels die samen met thermohardende harsen worden samengeperst tot een plaat. Het resultaat is een plaat die zeer maatvast is en een dicht oppervlak heeft. Het dichte oppervlak zorgt ervoor dat vuil niet makkelijk kan aanhechten waardoor de plaat eenvoudig te reinigen is.

Het productieproces van Kronoart® platen bestaat uit een laminatieproces dat plaatsvindt onder hoge temperaturen in combinatie met een zeer hoge druk. Kronoart® platen zijn daardoor sterk en stabiel, waarbij het oppervlak gesloten is en voorzien is van een duurzame vernis. Door dit bijzondere oppervlak krijgen externe invloeden zoals schimmels, vocht, het weer en licht minder kans om de plaat aan te tasten.

Geef een reactie