Infrarood kachel

Steeds meer mensen stappen kiezen ervoor hun radiator te vervangen door een infrarood kachel. Gene onverstandige keuze, want infrarood kachel hebben een aantal voordelen die ontbreken wanneer we een ruimte met een radiator verwarmen.

Een van de grootste voordelen van een infrarood kachel, is dat er geen lucht nodig is om de kamer of andere ruimte te verwarmen. Infrarood kachels werken namelijk op een vergelijkbare manier als de zon. De stralingen die door de kachel wordt afgegeven, ervaren we zelfs ook als zonnestralen. Het is dus een veel natuurlijke manier van verwarmen. Daarnaast wordt de warmte gelijkmatig door de ruimte heen verspreid, waardoor het in de gehele kamer dezelfde temperatuur is.  Men kan dit vergelijken met de manier waarop een openhaard werkt. Een infrarood kachel werkt echter op elektriciteit en heeft een veel hoger rendement dan een open haard.

Drie soorten infrarood verwarmingen

Wanneer je van plan bent om een infrarood kachel aan te schaffen, dan moet je er rekening mee houden dat er drie vormen van infrarood verwarming bestaan. Korte golf infrarood produceert de meest warmte en is daardoor vooral geschikt voor gebruik buitenshuis, zoals bijvoorbeeld in terrasverwarmingen. Een  infrarood terrasverwarmer is heerlijk voor koudere dagen als je buiten onder de overkapping zit.

Medium golf infrarood  geeft wat minder warmte af en ze worden gebruikt in bijvoorbeeld grote kantoorruimtes waar mensen actief zijn. Ook voor terrasverwarming wordt de medium golf infrarood gebruikt. De lange golf infrarood geeft een lage warmte af en is daardoor beter geschikt voor binnenshuis, bijvoorbeeld in warmtepanelen.

Wat voor soort infrarood kachel is het meest geschikt?

Ook hier onderscheiden we weer drie soorten infrarood kachels. Een infrarood paneel kan bijvoorbeeld heel goed binnenshuis worden gebruikt. Deze zijn in verschillende stijlen beschikbaar, bijvoorbeeld spiegel of glaspaneel. Infrarood kan ook worden gebruikt om vloeren mee te verwarmen. Hierbij worden infrarood matten onder de vloer gelegd die veel sneller en effectiever werken dan traditionele vloerverwarming. Tot kennen we de infraroodstralers. Deze kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden en kunnen zowel korte als medium infrarood golven afgeven.

Welk soort infrarood kachel je het best kunt aanschaffen, hangt dus vooral af van de ruimte die je wilt verwarmen.

Geef een reactie