Is een houten overkapping iets voor jouw tuin?

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op september 8th, 2021 om 05:44 pm

Overkapping iets voor mij

We weten allemaal dat het weer in Nederland soms erg onvoorspelbaar kan zijn. Je bent net lekker de barbecue aan het aansteken in je tuin, wanneer je druppels voelt. Dit kan menig barbecue feestje in het water laten vallen. Gelukkig is hier een oplossing voor!

Houten overkapping

Met een houten overkapping zit je altijd goed in de tuin. In de zomer kun je verkoeling zoeken in de schaduw en ’s winters zit je droog en warm. Daarnaast creeër je extra opbergruimte en vergroot je de leefruimte. Plaats een lekkere loungebank of buitentafel met stoelen, zodat je altijd overdekt kunt relaxen of eten in de buitenlucht.

Veel dingen in de tuin kun je zelf bouwen, maar het is net zo gemakkelijk om het te laten doen door professionals. Er zijn diverse mogelijkheden als het gaat om een houten overkapping op maat. Niet alleen het model, maar ook de houtsoort en dakbedekking is naar eigen keuze te bestellen.

Opties voor een houten overkapping

Er zijn oneindig veel opties wanneer het gaat om een overkapping van hout. Ook kunt u kiezen voor een kapschuur, waarbij het dak aan de achterzijde langer is dan aan de voorkant. Dit is beide een tuin overkapping hout met de mogelijkheid om extra opbergruimte te creëren.

Wat betreft zijkanten kun je denken aan volledig open of volledig of deels van glas. Daarnaast is het mogelijk om de zijkant of een deel van de voorkant af te schermen met een houtafwerking naar keuze. Je kunt zelfs werken met deuren in een stijl die past bij het huis en de tuin.

Behalve een losstaande overkapping is het ook mogelijk om een houten overkapping aan huis te maken. Dit kan bijvoorbeeld aan de zijkant of achterkant van het huis waar een terras ligt, zodat je daar altijd droog kunt tafelen.

Schilddak, zadeldak of toch een plat dak?

Er zijn verschillende opties als het gaat om de vorm van een dak. Een houten overdekking plat dak geeft een stoere en moderne aanblik en het neemt niet zoveel hoogte in beslag. Op deze manier voorkom je dat de buren er bijvoorbeeld last van hebben.

Een zadeldak is, net zoals de naam al zegt, vorm gegeven als een zadel welke als een soort driehoek op de overkapping ligt. Het zadeldak wordt het meest gebruikt voor huizen in Nederland en België, waardoor de houten overkapping afgesteld zou kunnen worden op de stijl van het dak op je huis.

Een andere optie is een schilddak. Dit type dak lijkt op een zadeldak, alleen is deze aangepast op de korte zijdes. Wanneer het uitgevoerd is met een rieten dak geeft het de sfeer van een oude boerderij.

Veranda of pergola

We hebben het nu gehad over gehele overkappingen, maar ook kleinere versies zijn mogelijk. Denk maar eens aan een houten veranda of aan een pergola met of zonder doek. De veranda kan zowel aan het huis als losstaand geplaatst worden en is ideaal boven een terras waar een loungeset of eettafel staat. Zo kun je het gehele jaar buiten eten, zonder last te hebben van regen.

Een houten pergola geeft een luxe uitstraling aan de tuin. Met het doek kun je schaduw creëren wanneer de zon te fel is, maar kun je ook het doek opendoen wanneer je lekker van de zon wil genieten. Een pergola is open en wordt vaak gebruikt om planten tegenop te laten groeien, zoals klimop. Het is extra flexibel, omdat je het open kunt laten maar eventueel ook kunt laten dichtmaken met een balklaag of doorzichtig kunststof.

Geef een reactie