Keuzehulp: een camper of een caravan

Wil jij gaan kamperen? Dan heb je de keuze uit een tent, een vouwwagen, een caravan of een camper. Het kiezen tussen een camper of een caravan blijkt in de praktijk de lastigste keuze. Beide vormen van kamperen kennen veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Om jou te helpen met het maken van een keuze hebben wij de voor- en nadelen van zowel campers als caravans voor je op een rijtje gezet.

caravan of camper kopen

Alles over caravans

Caravans hebben als grootste voordeel ten opzichte van campers dat ze aanzienlijk goedkoper zijn. Daarnaast kan je, als je een dagje weg wilt , de caravan op de camping laten staan. Bovendien betaal je voor een caravan geen wegenbelasting, waardoor je goedkoper op vakantie kunt. Het nadeel van een caravan is echter wel dat je aanzienlijk minder mobiel bent. Het verhuizen van de ene camping naar de andere camping gaat met een caravan minder gemakkelijk dan met een camper. Zo kost het afbreken en opzetten van een caravan meer tijd en kan je met een caravan niet overal rijden, omdat sommige hellingen te steil zijn. Daarnaast mag je met een caravan slechts 80 km p.u.

Alles over campers

Wil je echt op rondreis? Dan is een camper een betere keuze. Met een camper ben je mobieler dan met een caravan en mag je bovendien net zo hard rijden als de auto’s op de weg. Daarnaast betaal je slechts het kwarttarief van de wegenbelasting voor een heel jaar. In heel Europa zijn bovendien camperplaatsen te vinden, waar je gratis of tegen een kleine vergoeding vrij kunt overnachten. Dit geeft je veel vrijheid en kan ervoor zorgen dat een reis met een camper aanzienlijk goedkoper uitvalt dan een reis met een caravan. De nadelen van campers ten opzichte van caravans is voornamelijk dat campers 2 tot 3x duurder zijn dan caravans. Daarnaast behoeven ze hetzelfde onderhoud als een auto, maar hebben ze over het algemeen wel minder zitplaatsen dan de gemiddelde auto-caravan combi. Heb je een camper op het oog die meer dan 3500 kilo weegt? Dan is het halen van een C1-rijbewijs verplicht. De vrijheid en mobiliteit van campers maakt dit echter meer dan waard.

Een tweedehands camper kopen

Is jouw keuze gevallen op een camper en wil jij een camper gaan kopen? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een tweedehands camper. Tweedehands campers zijn voorzien van dezelfde gemakken als een nieuwe camper, maar zijn aanzienlijk goedkoper en hebben minder afschrijving. Het aanbod tweedehands campers is groot, waardoor er voor iedereen een passende camper verkrijgbaar is.

Geef een reactie