Keuzehulp: een camper of een caravan

Mede door corona is kamperen enorm populair geworden. Er even tussen uit in de natuur of op een gezellige camping. Wil jij gaan kamperen? Dan heb je de keuze uit een tent, een vouwwagen, een caravan of een camper.

Het kiezen tussen een camper of een caravan blijkt in de praktijk de lastigste keuze. Beide vormen van kamperen kennen veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Om jou te helpen met het maken van een keuze hebben wij de voor- en nadelen van zowel campers als caravans voor je op een rijtje gezet.

Na het lezen van dit blog weet jij precies wat je tegen elkaar af zou moeten wegen in het proces van aanschaf.

caravan of camper kopen

Alles over caravans

Caravans hebben als grootste voordeel ten opzichte van campers dat ze aanzienlijk goedkoper zijn. Daarnaast kan je, als je een dagje weg wilt , de caravan op de camping laten staan.

Bovendien betaal je voor een caravan geen wegenbelasting, waardoor je goedkoper op vakantie kunt. (bron)

Het nadeel van een caravan is echter wel dat je aanzienlijk minder mobiel bent. Het verhuizen van de ene camping naar de andere camping gaat met een caravan minder gemakkelijk dan met een camper. Zo kost het afbreken en opzetten van een caravan meer tijd en kan je met een caravan niet overal rijden, omdat sommige hellingen te steil zijn. Daarnaast mag je met een caravan slechts 80 km p.u. (bron).

Voordelen caravan opgesomd:

 • Je hoeft niet overal je complete inboedel mee te nemen. Een caravan kun je gemakkelijk achterlaten op de camping, terwijl je een dagtrip met de auto maakt.
 • Een caravan is 2 á 3x goedkoper dan een camper.
 • GEEN wegenbelasting! Want gratis, daar houden wij Nederlanders van.

Nadelen caravan opgesomd:

 • een vakantie met meerdere plekken in gedachten? Kies dan geen caravan! Je bent een stuk minder mobiel omdat je alles weer moet opruimen.
 • Het elke keer opzetten van de caravan is best nog wel een werkje.
 • Verminderde bereikbaarheid. Veel auto’s hebben slechts beperkte trekkracht. Het kan dus zijn dat je niet zomaar een helling of heuvel op kunt komen.
 • Je geduld wordt op de proef gesteld. Op de snelweg mag je met de caravan in veel Europese landen maar 80 kilometer per uur.

Alles over campers

Wil je echt op rondreis? Dan is een camper een betere keuze. Met een camper ben je mobieler dan met een caravan en mag je bovendien net zo hard rijden als de auto’s op de weg.

Daarnaast betaal je slechts het kwarttarief van de wegenbelasting voor een heel jaar. In heel Europa zijn bovendien camperplaatsen te vinden, waar je gratis of tegen een kleine vergoeding vrij kunt overnachten. Dit geeft je veel vrijheid en kan ervoor zorgen dat een reis met een camper aanzienlijk goedkoper uitvalt dan een reis met een caravan.

De nadelen van campers ten opzichte van caravans is voornamelijk dat campers 2 tot 3x duurder zijn dan caravans. Daarnaast behoeven ze hetzelfde onderhoud als een auto, maar hebben ze over het algemeen wel minder zitplaatsen dan de gemiddelde auto-caravan combi.

Heb je een camper op het oog die meer dan 3500 kilo weegt? Dan is het halen van een C1-rijbewijs verplicht. De vrijheid en mobiliteit van campers maakt dit echter meer dan waard.

Voordelen van een camper opgesomd

 • Een camper geeft je veel vrijheid. Je hoeft bij een overnachting niets op te zetten of te installeren. Gewoon parkeren en klaar is kees.
 • Op snelwegen mag je net zo snel rijden als andere auto’s.
 • De wegenbelasting die voor campers geldt is het ‘kwarttarief’, omdat mensen met een camper alleen tijdens het vakantieseizoen de weg op gaan. Daarom betaal je geen € 3600 per jaar maar slechts €900 aan jaarlijkse motorrijtuigenbelasting.
  Let op: dit bedrag kan per campertype en/of provincie verschillend zijn.
 • Woon je in een buitenwijk of dorp? Kleinere campers kunnen vaak prima naast het huist geparkeerd worden.
 • GRATIS camperplaatsen door heel Europa. Dat is nou nog eens goedkoop op vakantie gaan!!

Nadelen van een camper opgesomd

 • Een nieuwe camper is in aanschafprijs 2 á 3 keer zo duur als een caravan.
 • De mate van onderhoud is groter dan bij een caravan. Het is immers een soort auto.
 • Voor het zwaardere type campers (gewicht boven 3500 kilo) is een apart C1-rijbewijs nodig. Voor lichtere typen is een B-rijbewijs genoeg.

De beste optie: een tweedehands camper kopen

Is jouw keuze gevallen op een camper en wil jij een camper gaan kopen? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een tweedehands camper.

Tweedehands campers zijn voorzien van dezelfde gemakken als een nieuwe camper, maar zijn aanzienlijk goedkoper en hebben minder afschrijving.

Het aanbod tweedehands campers is groot, waardoor er voor iedereen een passende camper verkrijgbaar is.

Geef een reactie