Is een verzwaringsdeken iets voor jou? 

Het leven kan soms heel hectisch zijn. We moeten vroeg op staan en de hele dag werken en ons haasten. Als we aan het einde van een zware dag thuis komen, is er maar één ding wat we willen, namelijk een goede nachtrust.  

Maar wat als onze problemen en gedachten ons volgen tot in bed en onze nachtrust verstoren? Veel mensen hebben last van slaapproblemen omdat ze angst, stress en druk hebben. Voor veel mensen kan een verzwaringsdeken, ook wel een therapiedeken genoemd, hierbij helpen. Maar hoe werkt dat dan precies? Daar gaan we het in deze blog over hebben! 

Een goede nachtrust dankzij een therapiedeken 

Je kunt een verzwaarde deken zien als een paar kilo heerlijk zachte vezels die je een warme knuffel geven. Door de zachte druk dat een therapiedecke kinder uitoefent op het hele lichaam, kan je een heerlijke ononderbroken slaap stimuleren.  

Uit onderzoeken zijn gebleken dat een verzwaarde deken die meet dan 10% van het lichaamsgewicht van een persoon weegt een kalmerende en therapeutische werking heeft. Uit veel onderzoeken zijn vooral voor kinderen en volwassenen met klinische aandoeningen zoals autisme, slapeloosheid etc. voordelen aangetroffen.  

Hoe werkt een verzwaringsdeken? 

Zoals eerder gezegd, oefent een verzwaringsdeken een constante druk uit op het lichaam wat een knuffel nabootst. Als een kind of persoon angstig of gespannen is, activeert de deken een gedeelte in het zenuwstelsel. Hierdoor wordt de hartslag vertraagt en de bloeddruk verlaagt. Zo geeft een therapiedeken een gevoel van rust.  

Andere voordelen van een therapiedeken 

We hebben het al over een aantal voordelen van een verzwaringsdeken gehad. Hiermee bedoelen we een betere slaap, aan een betere nachtrust hangen weer tal van gezondheidsvoordelen, zoals een beter humeur en concentratie. Maar er zijn nog veel meer interessante voordelen van een verzwaringsdeken.  

Verzwaarde dekens voor zwangere vrouwen 

Een verzwaarde deken helpt om de ongemakken van een zwangerschap te verminderen. Naast lichamelijk ongemakken komen er ook een heleboel onzekerheden en angsten bij een zwangerschap, om nog maar te zwijgen over de razende hormonen. Een therapiedeken kan helpen om een goede nachtrust te bieden.  

Therapiedeken tegen de pijn 

Verzwaringsdekens kunnen helpen bij de meeste soorten lichamelijke pijnen. Uit onderzoek is gebleken dat een therapiedeken dezelfde effecten kan hebben als een massage aan pijnlijke gewrichten.  

Verzwaringsdeken tegen angst 

Angststoornis is een van de meest voorkomende psychische stoornissen en een verzwaringsdeken kan deze angst verlichten. Een ander goed voordeel van een verzwaringsdeken is, dat het depressie verlicht, door het vrijgeven van hormonen zoals, melatonine, dopamine en serotonine. Dit zijn de hormonen die slaap bevorderen, en het humeur verbeteren.  

Geef een reactie