Met huisdieren verhuizen zonder stress: zo doe je dat

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op april 14th, 2022 om 07:50 pm

Ga jij binnenkort verhuizen? Niet alleen voor mensen is verhuizen een stressvolle gebeurtenis: ook huisdieren krijgen flink wat stress te voorduren. Toch zijn er genoeg dingen die je als baasje kan doen om de stress zoveel mogelijk te beperken. In dit artikel lees je handige tips om de verhuizing zo aangenaam mogelijk te maken voor jou huisdier.

1. Geef je hond tijd om te wennen

Deze tip geldt eigenlijk alleen voor mensen met honden. Honden zijn natuurlijk erg gehecht aan hun baas en hun omgeving. Om je hond rustig te laten wennen aan het nieuwe huis, kun je in de aanloop na de verhuizing je hond af en toe meenemen. Zo kan je hond alvast lekker rondsnuffelen en wennen aan de omgeving. Laat je hond ook alvast een paar keer uit in de nieuwe buurt.

2. Regel een oppas voor je huisdier

Dieren nemen de stress van hun baasjes gemakkelijk over. Wanneer jij gestrest bent, is je hond of kat dat vaak ook. Je kunt je dus voorstellen dat zij het op de verhuisdag echt niet leuk gaan vinden. Regel daarom oppas voor je huisdier voor de verhuisdag zelf. Zorg ervoor dat dit al een vertrouwd gezicht is voor je huisdier: zo kun jij je focussen op de verhuizing. Heb je geen oppas kunnen regelen? Zorg er dan voor dat je huisdier in een ruimte waar zo min mogelijk rumoer is kan verblijven en verhuis je dier zodra het maar een beetje rustig is naar het nieuwe huis.

3. Laat zoveel mogelijk spullen van je huisdier staan

Hoewel je vast al ruim op tijd bent begonnen met het inpakken van je spullen, is het beter om te wachten met het inpakken van de spullen van je huisdier. Laat deze tot op het laatste moment in je oude woning staan en pak deze zodra je bent verhuisd als eerste weer uit. Zo kan je huisdier rustig aan het nieuwe huis wennen in zijn eigen vertrouwde mandje.

4. Houd je huisdier na verhuizing zo lang mogelijk binnen

Deze tip is vooral van toepassing op kattenbaasjes. Katten staan erom bekend nog wekenlang terug naar de oude woning te lopen, ook al is dit kilometers verderop. Het is daarom belangrijk om je kat minimaal zes weken binnen te houden: zo kan je kat wennen aan de nieuwe geuren in je huis en weet hij de weg weer terug te vinden. Blijkt dit lastig? Schaf dan een goed passend tuigje aan en laat je kat onder toezicht in de tuin.

5. Laat je hond of kat niet meteen de hele dag alleen

Wanneer je pas bent verhuisd is het beter om je hond of kat niet meteen de hele dag alleen thuis te laten. Honden en katten zijn gehecht aan hun omgeving en hebben dus tijd nodig om te wennen. Zorg ervoor dat je de eerste dagen na de verhuizing zoveel mogelijk thuis bent en dat je het weg gaan rustig opnieuw opbouwt.

6. Zorg ervoor dat zoveel mogelijk hetzelfde blijft

Verhuizen is voor je hond of kat een enorme verandering. Jij als baasje bent het enige wat nog hetzelfde is: probeer daarom ook de routine hetzelfde te houden. Laat de hond op de normale tijdstippen uit en geef je huisdieren om de normale tijd te eten. Plaats ook hun spullen zoveel mogelijk op dezelfde plek: dit geeft je huisdier een vertrouwt gevoel en zorgt ervoor dat ze sneller wennen.

Geef een reactie