Tegel eruit, plant erin!

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op april 14th, 2022 om 07:48 pm

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen de hele tuin bestraat. Vooral in stedelijke gebieden zorgt dit voor problemen: regenwater kan hierdoor niet de grond in trekken en moet via het riool weglopen. Bij hevige regenval zorgt dit sneller voor wateroverlast. Door je tuin te vergroenen draag je bij aan de natuurlijke regenafvoer en draag je bij aan een betere biodiversiteit. Al zou je maar één tegel in je tuin vervangen door een plant: dat helpt al. Lees snel verder over dit leuke initiatief.

Wat zijn de voordelen van het initiatief?

Veel mensen denken dat een volledig bestraatte tuin onderhoudsarm is. Maar hoe onderhoudsarm is het wanneer je niks anders doet dan vegen, onkruid wieden en groene aanslag verwijderen? Is een stukje gras of een mooie plant dan echt zoveel meer werk

De voordelen wegen namelijk ruim op tegen de mate van onderhoud: met een stukje groen in je tuin heb je minder last van wateroverlast, warmte, een gezonde bodem, meer biodiversiteit en een betere luchtkwaliteit. Tijdens een flinke regenbui kan water direct de grond inlopen. Op tropische dagen houdt al het groen je tuin een stuk koeler: tegels trekken namelijk warmte aan waardoor de temperatuur snel oploopt. Tot slot komen er veel insecten af op de planten: hierdoor wordt de biodiversiteit en het bodemleven gestimuleerd.

Welke beplating kiezen?

Het maakt eigenlijk niet uit welke beplanting je kiest: of het nu zaadjes, bloembollen, een plant, een struik of boompje is. Alles kan! Kijk wel goed naar wat bij je tuin past: de beplanting brengt namelijk sfeer in je tuin. Het lijkt opeens een stuk minder saai!

Stappenplan tegel eruit, plant erin

Ben je enthousiast geworden? Dan kun je beginnen met de uitvoering. Hieronder vind je een lijstje met benodigdheden en een handig stappenplan.

Stap 1: Kies een plek en bepaal de grootte

Bepaal als allereerst de plek waar je de bestrating wilt verwijderen en bepaal hoeveel tegels je kwijt wilt. Kies er bijvoorbeeld voor om tien 30×30 tegels te verwijderen of vijf 60×60. Wanneer je kiest voor dit aantal, kun je de tegels gebruiken als border door ze te stapelen of rechtop te zetten.

Stap 2: Ga langs het tuincentrum voor materialen

Wat heb je nodig?

  • Een schep
  • Tuinaarde: de hoeveelheid is afhankelijk van de oppervlakte van je tuin. Houdt er rekening mee dat je een laag zand tegen komt wanneer je de bestrating verwijderd. Wanneer je tien 30×30 of vijf 60×60 tegels verwijderd, heb je ongeveer 40 liter tuinaarde nodig.
  • Beplanting naar keuze: wanneer je kiest voor planten, heb je ongeveer 8 planten per vierkante meter nodig. Wanneer je zaadjes of bloembollen wilt staat vaak op de verpakking omschreven voor hoeveel vierkante meter het is. Liever een struik of een boom? Plaats dan één per vierkante meter en vul de rest op met kleine plantjes of grind.
  • Een harkje

Stap 3: Verwijder de tegels en maak de grond klaar

Zet je schep tussen de bestrating en wip zo de tegels of stenen los. Haal de tegels eruit en maak eventueel je border op de manier hoe jij het wilt. Verwijder ongeveer 5 tot 20cm wit zand en vul dit aan met de tuinaarde. Meng dit met een hark of met je handen door de ondergrond heen.

Stap 4: Planten!

Tijd om te planten! Wanneer je voor beplanting hebt gekozen maak je met een schepje gaatjes in de grond waar je de plant inzet. Druk dit goed aan zodat de plant stevig staat. Dit geldt ook voor struiken, siergrassen en boompjes. Maak voor bloembollen kleine gaatjes in de grond en zet de bloembol erin. Doe er vervolgens een klein beetje aarde overheen.

Heb je bloemenzaadjes? Meng de zaadjes met een beetje zand en strooi deze uit. Meng dit vervolgens met de grond: zaadjes hoeven helemaal niet diep geplant te worden. Voor alle planten geldt: geef na afloop voldoende water.

Geen zin om zelf de tuin aan te pakken? Dan raden we je altijd aan een hovenier in te schakelen

Geef een reactie