Neem het ervan in jouw persoonlijke paradijsje

Inspannen en ontspannen. Het zijn twee woorden die lijnrecht tegenover mekaar lijken te staan maar juist heel goed samenkomen in het fenomeen dat jouw tuin heet.

Ga maar na. Uiteraard doet Moeder Natuur wel haar werk maar jij zult ook flink je schouders eronder moeten zetten om van je tuin iets moois te maken. En zodra je dat hebt gedaan, wordt het tijd om van al jouw noeste arbeid te gaan genieten. En lekker onderuit te gaan zitten of liggen in een luie stoel terwijl de zon schijnt. Zonnebril op. Boekje erbij. En een lekker koel glas drinken en een knappe man of vrouw die jou daar voorlopig vandaan krijgt.

Maar hoe krijg je het nou zo mooi? Dat hangt puur van je specifieke wensen en voorkeuren af, uiteraard. Wel hebben we hieronder enkele tips voor je waarmee je de nodige aanpassingen kunt maken


Gazon


Natuurlijk moet je je gras af en toe grondig maaien om door het groen de tuin te kunnen zien. Maar dat is niet de enige manier waarop jij je gazon dient te verzorgen. Uiteraard moet je deze ook voldoende water geven. Een regenbui doet wonderen, maar in periodes van droogte is jouw hulp vereist. Verder wordt de groei van jouw gras belemmerd door bladeren, takjes en ander al dan niet biologisch afval. Hark dat dus weg en gooi het in de kliko dan wel de composthoop.

Nog een gratis tip: strooi kalk over je gras in het voor- en najaar. Zo worden meststoffen beter opgenomen en geef je mos en onkruid een veel lagere kans om door te zetten.

Overweeg bovendien drainage onder je gazon aan te leggen zodat het waterpeil in de bodem in balans blijft. Is dit geen probleem, dan kun je een kleed over je gras uitleggen en heerlijk gaan picknicken. Of een comfortabele hangmat met standaard neerzetten natuurlijk!


Bloemperken


Het is wel zo fijn om ook iets moois te hebben waar je tegenaan kunt kijken en trots op zijn, aangezien jij dit zelf voor elkaar hebt gebokst! Bloemperken, ook wel borders genoemd, zijn heel persoonlijk. Je bepaalt zelf wat je er neerzet, hoewel je op moet letten dat hoge planten geen zonlicht aan de lageren onttrekken. Tenminste, zolang die niet groeien in de schaduw. Bepaal vervolgens zelf of je de zichtbare aarde bedekt met grind of houtsnippers of juist met lichtjes , beeldjes en andere decoraties. Of een combinatie van dit alles! Zolang je bloemen en planten er maar prachtig uit blijven zien.


Terras


De plek waar jij gaat zitten om uit te rusten en heerlijk te genieten van ontbijt, lunch, diner en koffie tussendoor is natuurlijk je terras. Dat ziet er precies zo uit als jij wilt en zowel het meubilair als de aankleding en de ondergrond komen uit jouw koker. Wil je het echt slim aanpakken? Kies dan niet voor een tegelmozaïek – hoe mooi ook! – maar een houten vlonder. Onder de planken kun je namelijk een worteldoek aanleggen dat de groei van onkruid blokkeert. Scheelt weer in onderhoud!

Geef een reactie