Voor- en nadelen van een plat dak

Kan je bij een nieuwbouwproject niet kiezen tussen een plat of een hellend dak? Of heb je een huis op het oog en heeft deze een plat dak, maar weet je niet wat hierbij komt kijken? Wij zetten de voor- en nadelen van een plat dak in dit artikel voor je op een rijtje, zodat jij kunt beslissen of een plat dak aansluit bij jouw wensen en behoeften. 

Voordelen van een plat dak 

Een plat dak biedt meer bruikbare vloeroppervlakte dan een schuin dak. Je hebt bij een plat dak geen last van schuine muren en gekke hoeken op de bovenste verdieping van je huis. Bij een hellend dak kan de bovenste verdieping niet voor alles ingezet worden, maar met een plat dak hoef je hier niet over na te denken. Als je later je huis nog bij wilt bouwen, is het veel makkelijker om op een plat dak een verdieping bij te bouwen. Je kunt een plat dak laten opbouwen door De Aanbouw Expert. Ook kun je op een plat dak makkelijker zonnepanelen plaatsen. Of wat dacht je van een dakterras of zelfs een duurzaam, ecologisch dak op je huis? Dit is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu! 

Nadelen van een plat dak 

Bij een plat dak heb je sneller last van lekkages. De kans op schade is groot wanneer het regenwater op het platte dak blijft liggen. Het is daarom erg belangrijk om de waterafvoer goed te regelen. Daarnaast is het onderhoud van een plat dak over het algemeen iets duurder dan het onderhoud van een hellend dak. Het is belangrijk om jaarlijks te controleren op lekkages, om er zeker van te zijn dat je iets vergoed krijgt van de verzekeringsmaatschappij wanneer er toch schade ontdekt wordt. Over het algemeen gaat een puntdak ook langer mee dan een plat dak. Hoewel een plat dak goedkoper is om te plaatsen, ben je er uiteindelijk waarschijnlijk dus wel meer geld aan kwijt. 

Plat dak of hellend dak? 

Wanneer je een keuze moet maken tussen een plat dak of een hellend dak is het belangrijk om je wensen in kaart te brengen. Wil jij het huis nog kunnen uitbouwen? Dan is het slim om voor een plat dak te gaan. Wil jij liever dat je woning een klassieke uitstraling heeft en wil je zo min mogelijk onderhoud? Dan kun je toch beter voor een hellend dak kiezen.

Geef een reactie