Normaal bed vs. boxspring: Wat is het verschil? + de voor en nadelen

Boxspringbed-vs-normaal-bed

Iedereen wil een zo goed en comfortabel mogelijke nachtrust. Belangrijk hierbij is de selectie van een juist bed. Maar wat is voor jou de beste keuze? en welke verschillen zijn er tussen boxsprings en normale bedden, en wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? Je leest het in deze blog!

Wat is een boxspring?

Een boxspring is een houten box met daarin een laag veren, bedekt met een ademende stof aan de bovenkant en een stofwerende stof aan de onderkant. Sommige boxsprings hebben een stalen frame voor een betere ondersteuning. Boxsprings kunnen direct op de grond worden geplaatst of op een bedframe voor extra hoogte.

De laag van spoelen in de boxspring bevordert de luchtstroom. De veren geven uw matras extra veerkracht en absorberen uw lichaamsgewicht.

boxspring voordelen en nadelen

Boxsprings een populaire keuze

Boxsprings zijn een populaire keuze als aanvulling op binnenvering matrassen omdat de spoelen in de matras op één lijn liggen met de spoelen in de boxspring, waardoor uw matras zachter wordt. Spoelen verbeteren ook de schokabsorptie en isoleert beweging.

Hoewel boxsprings zeer geschikt zijn voor binnenvering matrassen, zijn ze niet geschikt voor traagschuim- of latexmatrassen. Het gewicht van de matras kan de spiraal breken, wat kan leiden tot verminderde ondersteuning en doorbuiging.

Door de jaren heen heeft de boxspring aan populariteit gewonnen. Tegenwoordig vind je op veel plekken een goede én goedkope boxsprings.


Voor- en nadelen van een boxspring

Een boxspring is lichter dan een hoogslaper, maar de veren binnenin zijn gevoeliger voor slijtage.

Voordelen:

 • Spiralen bevorderen de koeling
 • Meer veerkracht
 • Absorptie van schokken

Nadelen:

 • Mogelijke ruis
 • Minder duurzaam
 • Niet compatibel met de meeste matrassoorten.


Over een normaal/gewoon bed (ledikant)

Een normaal/gewoon bed (ook wel ledikant genoemd) is een laag profiel bed frame met een solide of lattenbodem voor ondersteuning van het matras. De standaardhoogte van een normaal bed varieert van 12cm tot 30cm.

Ledikant bedden zijn een betaalbare optie. Het massief houten oppervlak heeft gaten of kanalen die de luchtstroom bevorderen en het ademend vermogen vergroten. De ruimte tussen de houten latten zorgt voor luchtcirculatie, koelt uw matras af en bepaalt de soort ondersteuning die u op de matras voelt – hoe kleiner de ruimte tussen de latten, hoe beter de ondersteuning.

Normaal bed voordelen en nadelen

Lattenbodem als basis.

In de meeste platformbedden staan de latten 5 tot 7 cm uit elkaar. De meeste latten zijn stijf, maar sommige houten latten zijn flexibel, zodat ze het gewicht van de matras en het lichaam kunnen opvangen. De latten zijn naar buiten gebogen en geven het bed mee. Stijve latten kunnen de matras echter steviger doen aanvoelen en zijn duurzamer.

Verkrijgbaar in diverse maten en geschikt voor alle soorten matrassen

De frames zijn ook verkrijgbaar in de standaard matrasmaten, van lits-jumeaux tot kingsize. Shoppers op zoek naar een veelzijdig frame kan willen een queen platform bed te kiezen, omdat het is geschikt voor twee personen en passen in de meeste slaapkamers.

Platform bedden ondersteunen alle soorten matrassen, zoals schuim, latex, en traagschuim matrassen. Hoewel binnenvering matrassen kunnen worden ondersteund door het platform bedden, zijn ze beter gekoppeld aan boxsprings.


Voor- en nadelen van een platform bed

Een normaal bed (ledikant) zijn een goede optie voor veel mensen. Echter niet voor iedereen. Zeker voor degenen waar rug en kniepijn op de loer liggen

Voordelen:

 • Compatibel met de meeste matrassoorten
 • Voordelige optie
 • Moderne uitstraling
 • Grote verscheidenheid aan stijlen
 • Vaak voorzien van opbergmogelijkheden

Nadelen:

 • Lager profiel maakt het moeilijk om in en uit bed te stappen
 • Moeilijker te verplaatsen
 • Steviger oppervlak kan drukpunten veroorzaken

De keuze is aan jou: een boxspring of ‘normaal’ bed

Het kopen van een bed is voor iedereen verschillend er zijn diverse belangrijke factoren waar je rekening mee kunt houden bij je keuze. Wij hopen dat jouw keuze na het lezen van deze blog iets makkelijker is geworden.

Heb je aanvullingen of suggesties voor onze blog? Laat het ons vooral weten door contact met ons op te nemen via het contactformulier >>

Geef een reactie