Op zoek naar de ideale nieuwe bank voor jouw interieur

Banken-trends

Het aanbod aan hoek-, U-vormige- en bijvoorbeeld 3-zitsbanken is groot. Hoe vind je een bank die past bij je persoonlijke smaak, het bestaande interieur in huis en de laatste interieurtrends? In dit artikel lees je meer over hetgeen waarmee je rekening dient te houden bij de aankoop van een nieuwe bank. 

Grootte bepalen

Er zijn verschillende stappen die je hierbij kunt doorlopen. Bepaal bijvoorbeeld allereerst hoeveel zitplekken je nodig hebt in de woonkamer, wat vaak afhankelijk is van het aantal gezinsleden dat je hebt.

Een volgende stap is het berekenen van de ruimte die je bank in mag nemen. Zeker bij een kleinere woonkamer is dit belangrijk. Je wilt voorkomen dat een bank te nadrukkelijk aanwezig is in het interieur. Dit zou de ruimte een rommelige uitstraling kunnen geven.

kleine-hoekbank

Zet de verschillende soorten banken op een rijtje 

De keuze tussen soorten banken is reuze. Denk aan de hoekbank, de 2-zitsbank, de U-vormige bank en bijvoorbeeld de 3-zitsbank.

Het grootste verschil is dat tussen de hoek- en rechte bank. Het voordeel van een hoekbank is de mogelijkheid om hier languit op te liggen, zonder alle ruimte in beslag te nemen. Terwijl je partner in de ene hoek van de bank zit, heb jij in de andere hoek ruimte om je benen te strekken.

Als alternatief voor een hoekbank zou je ook een rechte bank met een poef kunnen overwegen. Net zoals dat je een hoekbank uit kunt breiden met een ottomaan. Een ottomaan wordt aan het uiteinde van de hoekbank gemonteerd, maar heeft geen rugleuning. 

Houd rekening met de zichtlijnen in je woonkamer 

Een aspect dat bepalend kan zijn voor de keuze die je maakt bij het vergelijken van verschillende soorten banken, zijn de zogenaamde ‘zichtlijnen’ in je woonkamer.

Kijk je vanuit een nis uitsluitend recht naar voren? Kijk je regelmatig opzij, om te volgen wie er voorbij de woning loopt of bijvoorbeeld wat er in de tuin gebeurt? De zichtlijnen bepalen de positie van de bank en daarmee ook de beschikbare ruimte.

Heb je verschillende zichtlijnen? In dat geval is een hoekbank al snel de meest interessante keuze. Bij een beperkt aantal zichtlijnen volstaat een rechte bank. 

Vergelijk verschillende kleuren met elkaar

Zodra je een geschikt model bank gevonden hebt, passend bij de beschikbare ruimte in de woonkamer, is het kiezen van een kleur en type bekleding de volgende stap. Populair is het anno 2024 om natuurlijke kleuren te gebruiken in de inrichting van ruimtes.

Zo is onder meer de groene bank steeds populairder, evenals een bank met een beige of lichtgrijze bekleding. Het voordeel van deze lichte kleuren is dat het de ruimte optisch gezien niet verkleint.

Een donkere bekleding kan dat effect wel hebben. Qua bekleding is leer populair, onder meer in huishoudens met (jongere) kinderen en huisdieren. Het leer is relatief makkelijk af te nemen, wat de duurzaamheid van de bekleding ten goede komt. 

Neem foto’s van je woonkamer mee naar een meubelzaak 

Vind je het lastig om zelf tot een weloverwogen keuze te komen? Neem de foto’s van je woonkamer mee naar een meubelzaak in de buurt. Op deze manier kan een specialist je adviseren over het type bank en bijvoorbeeld de kleur daarvan.

Wat past goed bij het huidige interieur van de woonkamer? Wat voor type bank is het meest geschikt voor de beschikbare ruimte in je woning?

In de meubelzaak heb je direct de mogelijkheid om verschillende banken uit te proberen. Ben je op zoek naar een stevig zitvlak, of mag de bank best wat zachter zijn? Het zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die je jezelf hierbij kunt stellen.  

Geef een reactie