Rustige plekken om te wonen in Nederland

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op augustus 14th, 2023 om 09:15 am

Ontsnappen aan het hectische stadsleven?

Overvolle straten, constant geraas van verkeer, de constante stroom van mensen en altijd haast. Herken je dat gevoel van verlangen om te ontsnappen aan het hectische stadsleven? De behoefte aan een plek waar je kunt ontsnappen aan de drukte en echt tot rust kunt komen?

In mijn vorige artikel heb ik al een glimp laten zien van de toekomst van huizenprijzen op de lange termijn. Nu is het tijd om dieper in te gaan op locaties waar je niet alleen rust en ruimte vindt, maar ook meer huis voor je geld krijgt. Dus laten we meteen beginnen met het ontdekken van enkele van de meest serene plekken in ons prachtige land.

Meer huis voor je geld op rustige plekken / het platteland:

Als je op zoek bent naar rust en ruimte, is het platteland vaak de plek waar je moet zijn. Hier geniet je van uitgestrekte landschappen, frisse lucht en een ontspannen levensstijl. En dat is niet alles….

Wat wonen in rustige gebieden nog interessanter maakt, is dat je hier vaak meer huis krijgt voor je geld in vergelijking met stedelijke gebieden.

Volgens de experts van Lichtenberg Villabouw is wonen op het platteland de meest aantrekkelijke optie voor mensen die waarde hechten aan ruimte en comfort, en zoveel mogelijk punten van de woonbehoefte ‘af willen vinken’


8x Rustige (en mooie) plaatsen om te wonen:

Appingedam, Groningen:

Deze pittoreske stad staat bekend om zijn historische grachtenpanden en charmante sfeer. Appingedam biedt niet alleen rust, maar ook een rijke geschiedenis en een sterke gemeenschapszin. Het is een plek waar je de drukte van de stad kunt ontvluchten en kunt genieten van een ontspannen levensstijl. Bovendien zijn de huizen hier nog zeer betaalbaar.

Lochem, Gelderland:

Met zijn groene landschap, sfeervolle straatjes en vriendelijke gemeenschap is Lochem een verborgen juweel voor wie op zoek is naar rust en sereniteit. De prachtige omgeving biedt volop mogelijkheden voor buitenactiviteiten en ontspanning.

Dalfsen, Overijssel:

Dalfsen, gelegen aan de Vecht, biedt een prachtige omgeving met veel groen en water. Dit rustige stadje is ideaal voor wie wil genieten van de natuur en toch binnen een acceptabele straal van steden als Amsterdam of Utrecht wil wonen.

Epe, Gelderland:

Epe staat bekend om zijn prachtige natuur, met uitgestrekte bossen en heidevelden. Het is een perfecte plek voor natuurliefhebbers die willen wonen in een rustige omgeving met veel groen.

Winsum, Groningen:

Gelegen in het noorden van Nederland, biedt Winsum een landelijke sfeer en een sterke gemeenschapszin. De groene omgeving en rustige straten maken het een ideale plek om te genieten van rust en ruimte. Winsum werd zelfs in 2020 uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland

St. Nicolaasga, Friesland:

Dit charmante dorp is omgeven door veel groen en water. St. Nicolaasga ligt binnen een redelijke reisafstand van grote steden en biedt daarmee het beste van beide werelden. Het pittoreske landschap en de aanwezigheid van meren in de omgeving maken St. Nicolaasga een ideale plek / uitvalsbasis voor watersportliefhebbers en mensen die houden van ontspanning aan het water.

Oudewater, Utrecht:

Gelegen in het hart van Nederland, biedt Oudewater historische charme en rustige straatjes. Deze stad staat bekend om zijn grachten en oude gebouwen, waardoor het een ideale plek is voor wie op zoek is naar een vredige omgeving. In Oudewater zit je echter niet voor een dubbeltje op de eerste rang. Het is niet de goedkoopste plaats om te wonen uit dit lijstje.

Diever, Drenthe:

Diever is een schilderachtig dorpje te midden van bossen en natuurgebieden. Hier vind je rust, ruimte en een hechte gemeenschap. De prachtige omgeving nodigt uit tot wandelingen en ontdekkingen in de natuur, terwijl het culturele erfgoed van Diever zorgt voor een unieke sfeer die teruggaat tot in de Middeleeuwen.


Rust en ruimte kunnen zorgen voor goede balans.

Deze rustige plekken bieden niet alleen een vredige omgeving, maar ook de kans om meer ruimte en huis voor je geld te krijgen. We zien dan ook vanaf 2021 een sterke beweging van mensen die vanuit de stad naar rustigere plaatsen trekken. We zijn ons – door het vele thuis zitten – veel bewuster geworden van onze woonomgeving.

De keuze tussen stad en platteland is echter persoonlijk en moet passen bij je levensstijl en behoeften. Terwijl stedelijke gebieden bruisen van activiteiten en voorzieningen, bieden rustige plekken een balans tussen natuur en comfort.

Geef een reactie