Tips bij de afwerking van een casco woning 

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op mei 22nd, 2023 om 05:04 am

Heb je onlangs de sleutels van je nieuwbouwwoning gekregen? Tijd om voorzichtig aan de slag te gaan met de afwerking ervan. In deze blog lees je een aantal tips die je kunnen helpen.

Begin voorzichtig: respecteer het opstookprotocol

Voorzichtig, omdat in veel gevallen eerst een opstookprotocol gevolgd moet worden. Het opstookprotocol helpt scheurvorming in de vloer te voorkomen. Die kans is relatief groot in vloeren met vloerverwarming; iets wat tegenwoordig nagenoeg standaard is bij de oplevering van een casco woning. Het opstookprotocol zorgt voor het geleidelijk opwarmen van de vloerverwarming. Nadat het protocol doorlopen is, kan begonnen worden aan de afwerking van de woning. 

Ook na het opstookprotocol zijn er factoren om rekening mee te houden. De trap bekleden wordt bijvoorbeeld afgeraden in de eerste weken. Niet alleen is de kans op schade groot, doordat leveranciers vaak nog bezig zijn in bijvoorbeeld een badkamer of op zolder. Daarnaast moet het vocht uit de trap kunnen trekken om schimmelvorming en andere vormen van schade tegen te gaan. Het bekleden van de trap maakt dit lastiger. 

Afwerken van de wanden in een nieuwbouwwoning

Naast het leggen van de vloer en het bekleden van de trap, omvat het afbouwen van een casco woning de wandafwerking. Hier heb je in de basis twee mogelijkheden: het aanbrengen van stucwerk op de wanden en het behangen ervan. Stucwerk zorgt voor een strakke, egale afwerking van muren. In een casco woning kunnen er betonpuisten op de wand zitten, die na het aanbrengen van stucwerk niet meer zichtbaar zijn.

Het voordeel van het behangen van wanden, bijvoorbeeld met glasvezelbehang, is het feit dat scheurvorming voorkomen wordt. Een nieuw opgeleverde woning zal de eerste maanden werken. Dit betekent dat de wanden iets kunnen bewegen, wat mogelijk leidt tot kleine scheurtjes in stucwerk. Stucwerk is een vrij zwak materiaal. In tegenstelling tot glasvezelbehang; dit is sterk en enigszins flexibel. 

Kies voor de hulp van professionals bij de afwerking 

Om verzekerd te zijn van een nette, strakke afwerking van een nieuwbouwwoning is het raadzaam professionals in de arm te nemen. Deze vertellen je meer over de diverse mogelijkheden die je hierbij hebt en leveren vakwerk. Niet onbelangrijk: een professional beschikt over het benodigde gereedschap voor de correcte uitvoering van de reeds beschreven klussen. Ook werkt deze vaak sneller. Denk aan het verschil tussen het gebruik van een verfspuit door een professional en de inzet van een roller door een particulier. Zo kun je eerder verhuizen en genieten van je nieuwe woning! 

Geef een reactie