Tuinontwerp stappenplan: in 6 stappen zelf een goede tuin ontwerpen

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op juli 11th, 2022 om 12:27 pm

Hoe graag je ook zou willen, een tuin is nooit écht af. Een groot deel van de mensen is namelijk maar deels tevreden met de tuininrichting. Of je nou net verhuisd bent naar je nieuwe huis of wanneer je er al enkele jaren woont. Er zullen altijd wensen blijven. Daarnaast gaat het onderhoud natuurlijk ook altijd door.

Ben je niet alleen ontevreden over een klein deel van te tuin maar heb je de wens om de tuin in zijn geheel op de letterlijke ‘schop’ te nemen? Dan is deze blog met een handig 6-stappenplan perfect voor jou!

Stap 1: Visualiseren en het opstellen van de wensen: de ‘backbone’ van jouw landschapsontwerp.

wensenlijst tuinontwerp: sfeer

Voordat je over details gaat nadenken is het belangrijk om een lijstje van eisen op te stellen. Zo zou je moeten gaan nadenken over de sfeer en uitstraling van de tuin in z’n geheel, hoe hij gebruikt gaat worden en hoe het ecosysteem eruit moet gaan zien.

1.1 Uiterlijk/gevoel.

Welke sfeer en uitstraling de tuin moet hebben is de absolute basis voor jouw nieuwe tuinontwerp. Denk na over welke specifieke vormen, elementen en kleuren je terug wilt zien. Ook zou je een beschrijving kunnen maken van de verschillende elementen.

Een voorbeeld:

De tuinontwerp moet passen in het thema ‘ibiza style’. Dat betekent dat er veel witte en natuurtinten terug moeten komen in het ontwerp, maar ook dat er elementen en curiousa met gevlochten touwen in terug te vinden zijn’

1.2. Gebruik.

Dit is hoe je de tuin zou willen gebruiken. Dat betekent dat je misschien plekken wilt om te sporten, wandelen, zitten, eten, potten en alles wat je in de ruimte wilt doen.

Een voorbeeld:

‘Hier in dit eenvoudige hoekje van mijn tuin, wil ik het een groente tuintje met o.a. tomaten, courgette en pompoen. Maar het moet geen saaie bedoeling zijn dus wil ik dit decoreren met bijvoorbeeld mooie zonnebloemen.’  

1.3. Het Ecosysteem.

Dit is hoe je je tuin in optimale conditie wilt gaan houden. Een soort visie over hoe jij om gaat met je tuin.

Een voorbeeld:

“Het ecosysteem van mijn tuin moet ertoe bijdragen dat kleine insecten zich aangetrokken voelen. Daarnaast wil ik dat de afvalresten van mijn groentetuin gebruiken als compost en wil ik dat regenwater gerecycled wordt om de tuin te voorzien van water. “

Stap 2 – Het maken van een terreinplan

Maak als eerst een schets op schaal van je huidige tuin: paden, planten, gebouwen etc. Zelfs als er alleen maar een grasveld achter jouw huis ligt, teken het op schaal.  Dit zal je gaan helpen in het uiteindelijke ontwerp.

Gebruik voor het schetsen een grafiekpapier en meet nauwkeurig. 1 meter per vierkant op het grafiekpapier is vaak goed.

Belangrijk: teken nutsvoorzieningen zoals gas- en waterleidingen. Dan kom je niet voor verrassingen te staan!

Ontwerp klaar? Kopieer deze 10-20x zodat je in een later stadium meerdere nieuwe schetsen kunt maken zonder te hoeven gummen!

Stap 3 – Analyse van het terrein

Na het maken van de basisschets is het tijd om te kijken naar de omgevingsfactoren van het terrein

Zon:

Teken de zonnige en schaduwrijke gebieden en de gebieden ertussenin. Houd hierbij ook rekening met de seizoenen, die kunnen namelijk ook zorgen voor een andere situatie.

Het vastleggen van de zonnige en schaduwrijke gebieden is belangrijk omdat het plaatsen van planten in de juiste zoncondities een belangrijke stap is in het gezond houden van deze planten

Wind:

 In Nederland kan het vrij winderig zijn. Daarom is het ook belangrijk om de winden vast te leggen. Zeker essentieel voor het gevaldat  je ze wilt tegenhouden of  juist wil gebruiken.

Uitzicht

Houd het uitzicht in de gaten voor het geval dat je het ook wilt blokkeren voor inkijk óf voor het geval dat je uitzicht juist wilt accentueren.

Hoogteverschillen/hellingen

Teken hellingen en hoogtes in. Het laatste dat je wilt is dat je geen rekening gehouden hebt met een helling of hoogteverschil waardoor elementen niet helemaal tot hun recht komen.

Stap 4 – Functionele Vlakken

Vanaf stap 4 begint het pas echt leuk te worden: je kunt – eindelijk –  beginnen met het ontwerpen van jouw nieuwe tuin.

Kijk naar de terreinplattegrond en terreinanalyse en begin op basis daarvan ruwweg in te tekenen waar dingen zouden kunnen komen.

Het is belangrijk om nog niet in detail te treden. Teken in plaats daarvan gewoon vlakken /rondjes van waar dingen zouden kunnen komen. Een vijver hier, een haag daar, een moestuin hier. een composthoop daar en een wateropslag hier.

Deze manier van tekenen is perfect voor het creëren van een algemene lay-out. Daarnaast kun je heel snel een aantal verschillende basisontwerpen maken op de diverse kopieën die je hebt gemaakt.

Stap 5 – Het maken van een concept Plan

De juiste functionele vlakken op papier gezet? Dan is het nu tijd voor een conceptplan.

Maak wederom een aantal kopieën. Dit is namelijk het moment waarop je de functionele vlakken omzet in meer definitieve plannen en de elementen op een meer gedetailleerd niveau gaat intekenen. En dat gaat natuurlijk nooit in een keer goed……

Let op: het is niet de bedoeling dat je start met het kiezen van alle planten, behalve misschien voor de belangrijkste exemplaren zoals bijvoorbeeld een palm, fruitbomen etc.

Het gaat echt om de grotere elementen zoals een loungeset, de barbecue, de exacte buitenkeuken, een tafel en misschien wel een jacuzzi + overkapping.

Stap 6 – Het beplantingsplan

Last but not least: Het beplantingsplan. In deze stap bepaal je welke planten je gaat gebruiken, en teken je precies waar ze in de tuin komen te staan.

Je tekent ze op ongeveer de grootte die ze zullen worden, niet de grootte die ze hebben als je ze plant. Zo kun je ze alle ruimte geven die ze nodig hebben om natuurlijk te groeien.

Het bovenstaande is een fout die we toch nog wel vaak tegenkomen in nieuwe tuinontwerpen. Wees hier dus scherp op.

Veel tuinen worden te dicht beplant, en te dicht bij paden en gebouwen, zelfs door ervaren landschapsontwerpers die zouden moeten weten hoe je een landschapsontwerp plant, dus dit is een belangrijke stap.

Op basis van het beplantingsplan kun je ook een plantenlijst samenstellen. Zo weet je precies weet wat je zoekt als je naar het plaatselijke tuincentra gaat…. En waarschijnlijk kun je flink wat extra korting bedingen als je alle planten in één keer koopt.

Aanvullingen op onze blog ‘6 stappenplan voor een perfect tuinontwerp’?

Misschien missen we wel iets in onze lijst dat jij in jouw tuinontwerptraject hebt gebruikt. Wij zouden het fantastisch vinden als jij dat met ons deelt zodat wij ons stappenplan nóg beter kunnen maken en nog meer mensen kunnen inspireren om zelf aan de slag te gaan met ontwerpen.

Vul het contactformulier op onze contactpagina in en laat ons je suggesties weten. Wij voegen ze graag toe!

Geef een reactie