Schapenomheining: welke afrastering / afsluiting voor schapen?

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op juli 15th, 2022 om 07:33 am

Schapenomheining-welke-afrastering

Ben je hobbyboer (in spé) en ben je voornemens om schapen te gaan houden? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Schapen horen namelijk tot lastig te hoeden dieren en zijn met de intrede van de wolf in de afgelopen jaren bovendien erg kwetsbaar gebleken.

Des te belangrijker om goed na te denken over de soorten afrasteringen / de afsluiting die je gebruikt. In deze blog lees je er alles over.

Schapen houden van beschutting, niet van grote vlakken weides

Het zal je niet verbazen, maar schapen hebben een grote behoefte aan een weide waarin ze kunnen grazen. Grote vlakke weidelanden, daar geven schapen niet de voorkeur aan. Ze gedijen beter in een weiland waar ook sprake van beschutting is.

Juist daarom zien we schapen graag terug op oneffen landen en plekken waar veel laag struikgewas te vinden is. Dat geeft de schapen een vertrouwd en geborgen gevoel.

Gemiddeld is er voor ieder schaap tussen de 700m2 en 1000m2 weide oppervlakte nodig. Zit je aan de onderkant van deze grootte, dan zal je je schapen extra moeten bijvoeden om hen gezond te houden.

De juiste afrastering.

Houten palen met schapengaas beste afrastering schapen

Heb je een weiland met uitsluitend schapen? Dan voldoet een afrastering van palen en jáááwel schapengaas.

Het kan daarnaast nuttig zijn om toch ook een extra stroomdraad te plaatsen zodat voorkomen wordt dat schapen in het gaas gaan staan om bij bijvoorbeeld takken te komen. Hoewel dit schikdraad goed kan werken, voelen schapen dit weliswaar minder dan andere dieren door de wol die op ze zit.

Hoewel het volledig logisch klinkt, zien we niet altijd dat iedereen even goed denkt aan een ‘waterdichte afsluiting’. Het is van essentieel belang dat de afrastering op alle plaatsen goed aansluit bij de grond. Zo kunnen de lammeren namelijk niet ontsnappen.

Hoogte van de schapenomheining: belangrijk voor de veiligheid

De laatste jaren zien we in toenemende mate de wolf terug in het Nederlandse landschap. Een grote bedreiging voor schapen. Juist daarom is het ook goed om na te denken over de hoogte.

Een schapenomheining moet daarom op alle plaatsen zeker 80 cm hoog zijn. Naast de hoogte zien we ook vaak dat er gekozen wordt voor een elektriciteitsdraad aan de bovenkant van de omheining. Dat is een  perfecte extra veiligheidsmaatregel tegen roofdieren..

Schapengaas is overigens in diverse hoogten verkrijgbaar van 60cm tot wel 120cm.

Hoe plaats je de afrastering van schapengaas

Voor het plaatsen van schapengaas kan je gebruiken maken van diverse houten  palen en draadkrammen. Je hebt hiervoor daarnaast ook een grondboor of grote hamer nodig zodat de palen stevig in de grond komen te staan.

Stap 1:

Zoek een geschikt beginpunt. Dat werkt makkelijk. Vaak is een haag, hoek of muur een uitstekend punt om vanuit te beginnen. Het is makkelijk om een beginpunt te bepalen, zoals een muur, een haag of een hoek.

Stap 2:

Zodra je een beginpunt bepaald hebt, span je een draad in de richting van waar de omheining moet komen. Leg vervolgens op elke 2 á 2,5 meter een paal op de grond zodat je een stevig geheel krijgt.

Stap 3:

Alle of een deel van de palen netjes neergelegd in de juiste richting? Dan is het nu tijd om de palen in de grond te zetten. Dit kun je doen met een hamer, maar een grondboor is ook heel handig.

Controleer bij elke paal of deze goed staat en plaats deze dieper zodra je twijfelt over de stevigheid. Een goede graadmeter is om te kijken of  1/3e deel van de paal in de grond staat. Gebruik een lat van 2-2,5 meter als je stap twee overgeslagen hebt en nog geen palen op de grond hebt gelegd.

Stap 4:

Zodra alle palen staan is het tijd om het schapengaas te plaatsen. Rol het schapengaas stap voor stap uit en sla met een hamer het gaas vast met een draadkram zodat het – voorlopig – op z’n plaats blijft.

Let op: Pas wanneer de hele rol is uitgerold en op de gewenste plek staat, adviseren wij om er meerdere draadkrammen in te slaan en de schapenomheining definitief vast te zetten.

Suggesties? Laat het ons weten!

Dagelijks proberen we voor jou de beste blogs te schrijven in allerlei categorieën zoals lifestyle, interieur & tuin. Maar het kan natuurlijk prima zijn dat we iets gemist hebben….

Heb je nog suggesties over of toevoegingen aan ons artikel over welke schapenomheining het beste is? Dan horen we dat uiteraard graag van je. Stuur je suggestie in via ons contactformulier en wij zullen kijken of het een goede toevoeging is aan bovenstaande blog.

Geef een reactie