Vijver helder krijgen én houden: 5 tips

Welke vissen zijn geschikt voor een vijver

Ben je de trotse eigenaar van een vijver in eigen tuin? Dan weet je hoe mooi dit kan zijn. De natuurlijke uitstraling, de sfeer en het genot van eigen vissen. Maar als een vijver troebel wordt en misschien zelfs wel gaat stinken, dan doet dit uiteraard afbreuk aan de gehele tuin. Toch worstelen veel vijver-eigenaren met het reinigen van hun vijver. Want hoe zorg je ervoor dat het water niet alleen weer helder wordt, maar ook zo blijft? Hieronder volgen vijf tips om je hierbij te helpen. 

Reinig het filter 

Een vijverpomp met filter is bedoeld om het water in balans te houden. Het filter zorgt ervoor dat er een natuurlijke evenwicht ontstaat. Omdat de pomp dagelijks hard aan het werk is, kan deze na verloop van tijd echter wel gaan verstoppen. Daarom is het belangrijk om het filter regelmatig te reinigen. Zeker als je merkt dat de pomp zijn werk minder goed doet. 


Let wel op dat je het filter op de juiste manier reinigt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld nooit leidingwater. Dit water staat veel te ver af van het vijverwater en hierdoor kan de natuurlijke balans onnodig verstoord worden. Gebruik daarom emmers met vijverwater om deze geheel schoon te spoelen. 

Kies de juiste vissen 

Wees ook kritisch met het soort vissen dat je kiest voor de vijver. Zo zijn er verschillende vissoorten die bekendstaan de bodem van de vijver om te woelen. Doordat ze dit constant doen, is het heel lastig om het water helder te houden. Kies daarom voor vissen die dit niet doen. Goede voorbeelden zijn de goudelrits en goudwinde. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt? Laat je dan adviseren door een deskundige in de winkel voordat je een keuze maakt. 

Water deels verversen 

Is de vijver erg troebel en lukt het je op geen enkele mogelijkheid meer om dit schoon te krijgen. Dan zit er soms niks anders op dan het water voor een deel te verversen. Hierbij haal je ongeveer een derde van het water uit de vijver en vervang je dit met vers leidingwater. Haal vooral water vanaf de bovenkant van de vijver weg, want hier zitten de algen die het troebele water veroorzaken vooral. 

Algen voorkomen 

Algen zijn de voornaamste reden waarom vijverwater troebel wordt. Onder het mom voorkomen is beter dan genezen, is het dan ook belangrijk om hier de nodige stappen tegen te ondernemen. Maar hoe voorkom je algen? 

Zodra het water ververst en gereinigd is, kun je ervoor kiezen om een natuurlijk middel tegen algen aan het water toe te voegen. Deze producten zijn speciaal bedoeld om het vijverwater niet alleen minder troebel te maken, maar ook om algen in de toekomst te voorkomen. Je kunt dit toevoegen aan water dat al troebel is, maar dus ook gebruiken ter preventie ervan in schoon water. 

Voeg extra CO2 toe aan het water 

Zuurstof draagt bij aan helder water. Kies daarom niet alleen voor extra zuurstofplanten in de vijver, maar zorg ook voor voldoende watercirculatie en breng een bodemsubstraat aan. Op die manier zullen zuurstofrijke planten nog beter groeien en zal het water ook gemakkelijker helder blijven. 

Geef een reactie