Waar een klok ophangen: Wat is de beste plek voor huis / de woonkamer?

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op september 14th, 2022 om 11:29 am

Wie dacht dat de klok uit de Nederlandse huiskamer is verdwenen door de steeds meer digitaliserende wereld, heeft het goed mis. Een klok is – anno 2022 – nog steeds een van de meest voorkomende meubelen in een huis. Maar wat is nou eigenlijk de beste plaats om een klok op te hangen?

In samenwerking met de experts van Maison en Vogue, schreven we een blog met daarop een passend antwoord!

Je mist ‘m pas wanneer hij er niet meer hangt

De rol van een klok in huis wordt regelmatig onderschat, terwijl je er stiekem best wel vaak op kijkt. Pas als de klok er niet meer hangt, zal je meteen merken hoe erg je het mist. Ineens besef je hoe vaak je onbewust op de klok kijkt om te weten hoe laat het is.

Een klok is er altijd voor is. Het is niet nodig om je telefoon te pakken of op je horloge te kijken. Hang je de klok op een goede plek? Dan weet je in één oogopslag hoe laat het is. Wat dan de beste plek is, lees je in onderstaande tips.


Plekken waar je een klok op kunt hangen

Een klok kun je op diverse plek in de woonkamer hangen. Hieronder een opsomming van plekken waar we jou zouden adviseren om de klok op te hangen:

 • Boven een lage kast / dressoir
 • Op of boven de schouw
 • Tegenover een raam (voor lichtinval)
 • Een (lege) muur die vanuit het gehele woongedeelte zichtbaar is. (let op het gebruik van de ruimte)
 • Tegenover de bank, maar tenminste op 1-2 meter afstand van de televisie. (zo voorkom je afleiding)

Plekken waar we een klok niet zouden hangen

 • Boven de bank (ja écht, want op de bank zit je natuurlijk best vaak. Zonde dat je dan de tijd niet kunt zien in 1 oogopslag)
 • Boven een hoge kast
 • Naast een hoog meubelstuk
 • Boven de televisie (véél te druk)\
 • Boven een dressoir met daarop een pronkstuk (de klok leidt af)

Belangrijke zaken om op te letten het kopen en plaatsen van een klok

Voordat je aan de slag gaat hebben we een aantal belangrijke tips voor het kopen en plaatsen van de klok.

Let goed op de afmetingen

Let er op dat  een klok op afbeeldingen op het internet er kleiner of groter uit kan zien dan in werkelijkheid. Het is daarom essentieel om de afmetingen goed te bekijken. Zijn deze geschikt voor de plaats die jij in gedachte hebt? Twijfel je? Dan hebben we een handige tip voor jou!

 1. Pak één of meerdere A4tjes en plak deze – indien nodig – aan elkaar met plakband.
 2. Knip de A4tjes in de vorm en afmetingen van de klok die jij wilt gaan kopen.
 3. Hang de A4tjes op de plek die je voor ogen hebt.
 4. Laat een dag of twee hangen
 5. Bepaal of het de juiste plaats is

De juiste hoogte is belangrijk

We lezen vaak dat de stelregel is om de klok op ooghoogte te hangen, Maar dit is in onze ogen helemaal niet nodig. De juiste hoogte is een hoogte waarbij de klok vanuit veel plekken in de woonkamer zichtbaar is en het meest tot zijn recht komt in combinatie met de rest van je meubels en decoraties.

We adviseren wél om voldoende ruimte aan de bovenkant te houden. Een klok die te ver naar het plafond hangt, dat wil je niet!


Een klok als pronkstuk van je kamer + onze persoonlijke voorkeur

Een klok is natuurlijk niet alleen praktisch, maar vormt ook een belangrijk onderdeel van je interieur. Juist omdat iedereen er zo vaak naar kijkt. Klokken zijn er in ontzettend veel vormen, maten en stijlen. Juist dát maakt ze zo ontzettend geschikt als pronkstuk van je kamer.

Onze persoonlijke favoriet is deze schitterende groene marmeren klok van Zuiver. De “Marble Time Klok Groen’’  is een prachtige moderne klok met een luxe uitstraling en een perfecte afwerking.

Geef een reactie