Wat is het verschil tussen “Vintage,” & “Retro”?

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op september 13th, 2022 om 12:57 pm

Wat is het verschil tussen Vintage en retro

Vintage en retro, twee designstromingen die de afgelopen jaren enorm aan populariteit hebben gewonnen. Steeds vaker zien we jaren 30 woningen gevuld met vintage meubels en curiosa. Wil jij ook meegaan met de trend maar vind je het verschil tussen vintage en retro lastig? Lees dan verder.

In samenwerking met de specialisten van PIB Home schreven we een blog waarin we de verschillen tussen de twee te lichten!

Alles wat je voor je huis koopt – meubels, vloerkleden, verlichting, kunstwerken – kan op een tijdlijn worden gezet op basis van wanneer het is gemaakt, en voorzien van een generatie-etiket als ‘hedendaags’, ‘antiek’, ‘vintage’ of ‘retro’. De leeftijd van een voorwerp is een belangrijk facet van de waarde ervan, samen met de staat, kwaliteit en relatieve zeldzaamheid.

Toch heeft niet alles wat te koop is een gecertificeerde datum van herkomst. In plaats daarvan moeten we afgaan op de vaak dubieuze beweringen van een verkoper.

Een snelle scan in onze zoektocht naar een hanglamp op het internet levert al gauw een wirwar aan termen als “antiek”, “retro’’  en “vintage” die door elkaar heen gebruikt worden en vaak onlogisch zijn.



Wat is vintage?

Waar dingen zijn die 100 jaar of ouder zijn antiek worden genoemd, is de definitie van vintage een stuk lastiger. Volgens de experts heeft de term “vintage” van oorsprong betrekking op wijn en is het een gewijzigde vorm van het Franse woord ‘vendage’, dat “de tijdens een seizoen geplukte druiven” betekent.

Vintage meubels zijn gemaakt in de laatste 20 tot 99 jaar. een belangrijk gegeven is dat vintage meubelen meestal schaars en verzamelbaar zijn. Dit is natuurlijk wel compleet afhankelijk van hoeveel stukken van een bepaalde stijl werden geproduceerd.

Een item beschreven als ‘vintage’ verwijst vrijwel altijd naar het tijdperk waarin het werd geproduceerd. Vintage kan betekenen dat een item uit een bepaalde periode stamt, zoals in ‘vintage 1950’, Ook verwijst de term naar items van een bepaalde kwaliteit (door bijv. materiaalgebruik) die geassocieerd worden met of behoren tot dat specifieke tijdperk.

Volgens de expert mogen meubels die stammen uit de laatste 20 jaar niet ‘vintage’ genoemd worden. Toch zien we dat vaak gebeuren.

Precies dat brengt ons tot het volgende punt: de term ‘retro’.


Wat is retro?

Het voorvoegsel “retro”- zoals in “retrograde” of “retroactief” – betekent achterstevoren in het Latijn. Retro is dus het herbeleven van een moment of periode.

In het geval van meubels zien we retro als een “hedendaagse reproductie die verwijst naar een stijl uit het verleden. Retro-meubels zijn misschien niet echt oud, maar ze verwijzen naar stijlen uit het recente verleden. (de jaren 50, 60 of misschien wel 80)

En juist daar zit het verschil met ‘vintage meubelen’

Meestal betekent ‘’Retro” dat ze in de afgelopen 20 jaar zijn gemaakt. Je kunt je goed voorstellen dat er in dat geval – in mindere mate – sprake is van ‘schaarsheid’. Dat heeft als gevolg dat retro meubelen vaak een stuk goedkoper zijn dan vintage meubelen. 

LET WEL OP: De hedendaagse productie van meubelen is gericht op efficiëntie. Dat kán ten koste van de kwaliteit gaan. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.


Toevoegingen, Zelf toffe ideeën of  bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten!

Wij hopen dat we jou duidelijk hebben kunnen uitleggen wat het verschil tussen vintage en retro is. Heb jij nog toevoegingen aan onze blog over het verschil tussen vintage en retro? of  wil je op een andere wijze bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten! Stuur jouw idee met bijbehorende foto naar info@woonleven.com en wie weet voegen wij jouw handige tip toe aan onze blog of schrijven we een blog over jouw bijdrage.

Geef een reactie