Waarom een spouwmuurisolatie aanleggen?  

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op maart 16th, 2022 om 07:23 am

Waarom een spouwmuurisolatie aanleggen is een veel voorkomende vraag. Om te beginnen is het belangrijk om te kijken naar de staat van je huidige woning. Wellicht is hier al spouwmuurisolatie aanwezig. Als je een oudere woning hebt dan kan de spouwmuurisolatie ook verouderd zijn. Dit kan een reden zijn voor waarom een spouwmuurisolatie aanleggen. Het vervangen of toepassen van spouwmuurisolatie biedt vele voordelen. Zo voorkomt het energieverlies en eventuele vochtproblemen. Wanneer je op tijd je oude spouwmuurisolatie verwijder en vervangt of nieuwe spouwmuurisolatie aanlegt kan dit achteraf een hoop kosten besparen. 

Wil je graag meer weten over waarom een spouwmuurisolatie aanleggen? Lees dan hieronder verder.  

Nieuwe spouwmuurisolatie  

Rond het einde van de jaren 70 en het begin van de jaren tachtig is men actief en fanatiek aan de slag gegaan met het isoleren van spouwmuren. Toen de tijd ging dat natuurlijk heel anders dan nu en de moderne technieken die we nu kennen. Materialen die werden gebruikt waren onder andere steenwol, UF-schuim en kunststof parels. Toen de tijd top materialen, maar nu meer dan dertig jaar later is dat anders. Tegenwoordig worden vooral EPS isolatie parels gebruikt. 

Voordelen van spouwmuurisolatie  

Als je last hebt van kou en torenhoge energierekeningen die elke maand terugkomen dan kun je hier op een gegeven moment helemaal klaar mee zijn. Door het aanbrengen van spouwmuurisolatie zijn die klachten verledentijd. Hieronder delen we graag de meerdere voordelen van spouwmuurisolatie.  

1: Het  grootste voordeel merk je in het energieverbruik. Door de isolatie blijft warme in de winter langer in huis en wordt in de zomer de warmte vanaf buiten tegengehouden. Daarnaast leveren woningen met een energielabel A of B meer op dan woningen met een energielabel F of G. Dit is natuurlijk ook een mooi bijkomend voordeel. 

2: Voorkom vocht en schimmel met spouwmuurisolatie. Er zijn verschillende oorzaken van een hoge luchtvochtigheid in je huis. Met spouwmuurisolatie is dit echter verleden tijd. De binnenmuur wordt opgewarmd, waardoor vocht minder kans heeft om te condenseren en vochtoverlast te geven.  

3: Spouwmuurisolatie draagt bij aan een beter milieu. Als je woning is voorzien van spouwmuurisolatie dan biedt dit voordelen aan het milieu. Je woning stoot namelijk maandelijks minder CO2 uit. Je verbruikt namelijk minder gas. Dit is een aanzienlijke geldbesparing op jaarbasis.  

4: Geniet tijdens de zomer van meer koelte in huis. Door het aanbrengen van extra isolatie in de muren blijft je woning langer koel tijdens de zomer. Tevens zal het effect en rendement van een eventuele airconditioner beter zijn. 

Je investering terug verdienen met spouwmuurisolatie aanleggen  

Het aanleggen van spouwmuurisolatie is niet heel goedkoop. Dit is een reden dat veel mensen dit uitstellen of helemaal niet doen. Voor een gemiddeld huis ben je namelijk ongeveer 1800 euro kwijt. Per jaar kun je wel zo’n 600 euro besparen op de energiekosten. In ongeveer 3 jaar tijd heb je de investering weer terugverdient. Tot slot is je woning natuurlijk meer waar na het aanleggen van spouwmuurisolatie. Als je daarom besluit om je woning na 3 jaar te verkopen, heb je niet alleen de investering terugverdient, maar profiteer je ook van een hogere opbrengst wat een geïsoleerd huis als voordeel heeft.  

Ga jij spouwmuurisolatie aanleggen? 

Geef een reactie