Het ideale schilderweer

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op maart 3rd, 2022 om 03:43 pm

Tijd om je huis te schilderen? Binnenschilderwerk kan het gehele jaar door uitgevoerd worden; in tegenstelling tot buitenschilderwerk. Voor het schilderwerk buitenshuis moet je rekening houden met temperatuurverschillen en weersomstandigheden om problemen te voorkomen. In dit artikel lees je waar je allemaal op moet letten en wanneer het ideaal schilderweer is! 

steiger voor schilderen

Buitenschilder inschakelen?

Je kunt buitenschilderwerken in principe zelf doen, maar dit wordt niet aangeraden. Buitenschilderwerken hebben een belangrijke beschermende functie voor het hout, of het nu gaat om kozijnen of een schutting: met goed buitenschilderwerk verleng je de levensduur enorm. Daarnaast bepaalt het buitenschilderwerk de aanblik van je woning. Een schilder beschikt over de juiste kennis en ervaring en brengt je buitenschilderwerk perfect aan! Als je op zoek bent naar een schilder kan je gaan naar de10beste.nl/schilders/. Daar vind je de beste schilder voor jou project! 

Welke factoren beïnvloeden het ideale schilderweer?

Het ideale schilderweer wordt door best een aantal factoren beïnvloed. Niet alleen de temperatuur en zonlicht, maar ook neerslag en windrichting spelen een belangrijke rol. Wanneer je een geschikte dag om te schilderen hebt bepaald, moet je ook nog rekening houden met de droogtijd van de verf. Gemiddeld ligt dit tussen de 24 en 36 uur: zolang mag er dus ook geen vuil of vocht tegenaan komen. Houdt daarom altijd rekening met de weersvoorspelling van de komende dagen en zorg voor een goede buitenverf. 

Temperatuur

Een temperatuur tussen de 10 en 25 graden is geschikt om te schilderen, al is 20 graden het meest ideaal. Onder de 10 graden is het ook mogelijk om te schilderen, maar daarvoor moet je wel een geschikte verfsoort hebben. In sommige gevallen is het nodig om vooraf het hout te verwarmen.  

Zowel rond het vriespunt als boven de 25 graden is het niet mogelijk om te schilderen. Wanneer het vriest, bestaat ook de kans dat de verf bevriest. Hierdoor blijft de verf nog dagenlang nat. Wanneer je hebt geschilderd, is het belangrijk dat er de eerste 5 tot 6 uur geen vorst overheen komt. Gebeurd dit wel, dan heeft dit grote invloed op de kwaliteit van het schilderwerk.  

Boven de 25 graden droogt de verf juist te snel, waardoor de verf soms al droogt aan de kwast. Het is dan niet mogelijk om de verf zonder strepen of structuur aan te brengen. Echt hoge temperaturen zorgen er zelfs voor dat de verf gaat koken waardoor het niet meer wil hechten of er vormen zich blaasjes in het schilderwerk. Let hierbij ook op de invloed van zonlicht; de temperatuur loopt vol in de zon veel sneller op dan je denkt! 

Neerslag en luchtvochtigheid

Bij een te hoge luchtvochtigheid wordt het afgeraden om te schilderen. Dit geld dus ook voor regenachtige dagen. Een luchtvochtigheid boven de 75% en/of neerslag heeft een te grote invloed op de droogtijd van de verf. De verf blijft nog urenlang nat en je loopt het risico dat de regen kraters en kringen veroorzaakt in de nog natte verf.  

Windrichting

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de windrichting. Met de wind komt veel viezigheid mee. Denk bijvoorbeeld aan zand, takjes en bladeren. Wanneer deze in je nog natte verf terechtkomen, veroorzaak dit beschadigingen. In sommige gevallen kun je dan weer opnieuw beginnen met schuren en verven. Kijk daarom altijd goed waar de wind vandaan komt en hoe sterk de wind is voordat je begin met schilderen. Een beetje wind is wel handig: dit zorgt er namelijk voor dat de verf sneller droogt.  

Het ideale schilderweer

Tot slot is de tijd van het jaar van belang: in de zomer is het vaak te warm, in de herfst vaak te nat en in de winter vaak te koud. Het voorjaar is daarom de beste periode om het buitenschilderwerk eens flink aan te pakken! Een droge periode met een temperatuur tussen de 15 en 20 graden met een zuchtje wind en bewolking is het meest ideale schilderweer! 

Geef een reactie