Waarom is een bouwkundig rapport zo belangrijk?

Het aanschaffen van een woning is uiteraard een bijzonder grote en belangrijke stap. Voor het merendeel van de mensen geldt bovendien dat ze deze stap in hun leven slechts één keer zullen maken. Bij het kopen van vastgoed zal je in ieder geval koste wat het kost willen voorkomen dat je geconfronteerd wordt met heel wat (verborgen) schade. Niet alleen kan dergelijke schade het wooncomfort meteen sterk negatief beïnvloeden, bovendien kan het verhelpen van de schade gepaard gaan met een zeer stevige kostprijs. Het laten opstellen van een bouwkundig rapport zorgt er gelukkig voor dat je dergelijke vervelende verrassingen moeiteloos kan voorkomen. Wil jij ook graag ontdekken waarom zo’n rapport nu precies zo belangrijk is? Dat is mogelijk middels de hieronder terug te vinden informatie!

Welk probleem stelt er zich bij veel woningen?

Er wisselen elk jaar opnieuw heel wat woningen van eigenaar. Dat is natuurlijk geen probleem. Sterker nog, het is alleen maar goed voor de economie van een land. De woningmarkt staat er namelijk om bekend de absolute motor te zijn van de economie. Dit gezegd hebbende is het zo dat niet elke aankoop of verkoop even goed verloopt. Het gebeurt in de praktijk dan ook jammer genoeg bijzonder vaak dat mensen als het ware een kat in een zak kopen op het ogenblik dat ze investeren in vastgoed. Dat is in het merendeel van de gevallen het gevolg van het feit dat men er niet voor heeft gekozen om een bouwkundig rapport te laten maken.

Schade is niet altijd zichtbaar, integendeel

Het belangrijkste probleem dat zich stelt bij het aanschaffen van een woning is dat er sprake bij is van niet zichtbare schade. Heel veel mensen gaan er nog altijd zomaar vanuit dat elke vorm van schade duidelijk zichtbaar is met het blote oog. Dat is echter niet het geval, integendeel. Om ervoor te zorgen dat verborgen schade achteraf niet leidt tot grote problemen en onaangename verrassingen is het laten opstellen van een bouwkundig rapport een absolute must. Dit overigens niet alleen omdat deze verborgen schade aan het daglicht brengt.

Hoe goed is de woning onderhouden?

Er hoeft op het ogenblik van de aankoop van vastgoed zelfs geen sprake te zijn van (onzichtbare) schade om geconfronteerd te kunnen worden met vervelende verrassingen als nieuwe eigenaar. Wat namelijk te denken van mogelijks achterstallig onderhoud?

Door middel van een bouwkundig rapport wordt het in de praktijk ook direct duidelijk gemaakt in welke staat de verschillende onderdelen van de woning verkeren. Er wordt hierbij ook bijzondere aandacht besteed aan de staat van het dak. Dit is namelijk het meest vatbare onderdeel dat als één van de eerste tekenen van schade kan laten optekenen.

Kies voor financiële zekerheid door het laten uitvoeren van een bouwkundige controle

De keuze om een bouwkundig rapport te laten maken is er één die eigenlijk elke koper van een woning dient te maken. Het risico dat je loopt zonder een dergelijk rapport is namelijk in de praktijk echt wel veel te groot. Heel wat verschillende zaken kunnen er namelijk zomaar voor zorgen dat je geconfronteerd kan worden met heel wat extra kosten. Deze extra kosten kunnen zomaar bovenop je lopende hypotheek komen te vallen waardoor ze ronduit onbetaalbaar zijn. Het mag dan ook duidelijk zijn, wil je bij het kopen van vastgoed kunnen rekenen op financiële zekerheid? Dan is een bouwkundige controle laten uitvoeren een must! Bij We Build 4 You staan ze altijd klaar om je hierbij te ondersteunen.

Geef een reactie