Waarom kiezen voor een houtkachel?

De centrale verwarming is een vorm van verwarming waarbij je aardgas gebruikt om je huis te verwarmen. Een heel populaire manier maar steeds meer mensen gaat terug naar de tijden van weleer waarin hout werd gebruikt om het huis te verwarmen. Een houtkachel kiezen doe je niet zomaar: je overweegt vooraf een aantal zaken. We hebben voor- en nadelen van houtkachels tegen elkaar afgewogen. Zo zie je of houtkachels iets voor jou is. 

Voordelen van een houtkachel 

Een houtkachel heeft een behoorlijk aantal voordelen vergeleken met een centrale verwarming. Een belangrijk voordeel is dat je geen extreem hoge gasrekening krijgt. Je zet de houtkachel aan wanneer jij dat wil en daarbij heb je het voordeel dat er genoeg warmte wordt opgewekt.

Een houtkachel stookt vaak net wat goedkoper dan een kachel die op gas werkt. Je bent niet afhankelijk van het gasnet en dat is een groot voordeel. Aan hout voor je houtkachel kom je vaak tegen een lagere prijs.

Een ander voordeel is dat het circulair is. Hout is een afvalproduct wanneer er bomen zijn gekapt. Jij bent zuinig met grondstoffen want je gebruikt het hout om jouw huis mee te verwarmen.

Daarnaast geeft een houtkachel gelijk een stuk sfeer in je huis. Door te kiezen voor een convectie houtkachel weet je heel zeker dat de warmte opstijgt door je huis heen waardoor je een comfortabel warm huis hebt. Zoek jij een sfeervolle houtkachel voor in huis? Kijk eens in de webshop van Woodburner, dé kachelwinkel voor goedkope houtkachels!

Nadelen van een houtkachel 

Een houtkachel heeft ook nadelen. Zo is het soms lastig om aan gehakt hout te komen. Het is dan ook het prettigste om de partij gehakt hout zo groot mogelijk in te kopen. Je betaalt dan minder naar verhouding.

Verder moet je een opslag hebben omdat het haardhout eerst moet drogen voor je het kan stoken. Je hebt dus flink wat ruimte nodig. Houtkachels mag je niet altijd stoken: informeer eerst goed bij de gemeente voor je een houtkachel aanschaft wat hun eisen zijn aangaande hout stoken.

Geef een reactie