Is de was jouw vijand? 5 wastips voor (jonge) gezinnen.

Wastips voor (jonge) gezinnen)

Het gezin draaiende houden, dat is voor jonge gezinnen niet altijd even makkelijk wanneer beide ouders (full-time) werken. Hoewel jullie hart voller is het geworden nu jullie een groter gezin hebben, is ook jullie dagelijkse “to-do”-lijst een stuk langer geworden….. De klap op de vuurpijl is de was, want die berg wasgoed lijkt maar niet op te houden……

‘Een dag in het leven van een jong gezin’

’S ochtends het gehele gezin aankleden is iedere dag een flinke uitdaging. Daarna snel iedereen te eten geven en naar school of de opvang brengen. HUP, opschieten allemaal, want het is alweer tijd om aan ’t werk te gaan.

Eenmaal weer thuis na een dag hard gewerkt te hebben staan de knorrende maagjes alweer te wachten. Eten maken, boekje lezen en op bed. Daarna is het eindelijk tijd voor ontspanning…..

Of toch niet? Na de avondroutine staat de volgende uitdaging alweer te wachten: De was! Een klusje waar je eigenlijk geen zin in hebt. Wassen, drogen, opvouwen, in de kast leggen….. En je hebt al zo’n zware dag achter de rug….

Je besluit het uit te stellen tot het weekend. Want dan heb je meer tijd en energie (je weet dat het niet zo is, maar maakt het jezelf wel wijs)

Het weekend is aangebroken: dochter naar hockey, zoon naar voetbal en tegelijkertijd de baby bezighouden. Je bedenkt je dat je ook nog een paar dingen uit verschillende winkels moet hebben… Ohja, en de was doen! Je loopt naar boven en wordt er onmiddellijk depressief. Wat een immense berg aan wasgoed ligt er voor je neus. Met tegenzin pak je het klusje toch aan, want wie moet het anders doen?

Is bovenstaand verhaal op jou van toepassing?

Dan is onze onze blog met 5 wastips zodat je je niet uitgewassen voelt en er misschien wel een beetje plezier in krijgt!

Tip #1: Vaker wassen.

Als je kunt, doe de was dan 3 keer per week. (al doe je het met je laatste energie). Die stapel wasgoed is namelijk behoorlijk groot is als je wacht tot het weekend. Als je maar 2 ladingen per wasdag hoeft te doen, is het misschien een stuk makkelijker onder ogen te zien.

TIP, Wassen op persoon: Was altijd aparte ladingen per persoon (of slaapkamer). Een bewezen methode wat het wassen aangenamer maakt. Je hebt dan namelijk niet veel verschillende stapels kleding, waardoor het een makkelijkere klus lijkt, omdat je één mand naar één kamer kan brengen en alles kan opbergen.

Tip #2: Wees gewapend met het juiste gereedschap

Het juiste was gereedschap is misschien wel het allerbelangrijkste. Het zal ontzettend schelen als jij met een super wasmachine en de beste condensdroger die je kunt vinden de stapel was te lijf gaat! Daarnaast zijn ook de volgende items handig om te hebben:

  • Extra wasmanden (in ieder geval één op iedere kamer)
  • Het allerbeste strijkijzer
  • Een stevige strijkplank
  • Een fijne plek met een goede tafel om de was op te vouwen.

Daarnaast is het misschien een goed idee om een goede koptelefoon aan te schaffen. Deze is perfect voor het luisteren van muziek of podcasts via bijvoorbeeld spotify. Hierdoor is het wasproces een stuk aangenamer!

Kind kan de was doen

Tip #3: Leer de kinderen om kleren weg te leggen als ze ze maar even gedragen hebben.

Aankleden is leuk, maar ze moeten jullie niet extra laten werken door kleren in de wasmand te gooien of op de grond te laten liggen. (tip voor de vrouwen: soms moet je óók, je man opvoeden)
Organiseer een snel opruimmoment (voor het slapengaan werkt goed) waarop je ze helpt om dingen terug te leggen als ze niet vies zijn.

Deze stap zou het wasgoed enorm moeten verminderen! Vergeet ze daarnaast ook niet op een liefdevolle manier te vertellen dat ze jouw werk moeilijker maken als ze schone kleren niet terugleggen waar ze horen.

Tip #4: Betrek de kinderen bij het doen van de was.

Een kind kan de was doen……

Ok, dat misschien niet, maar ze kunnen je heus een handje helpen. En dat is leuk om de volgende redenen:

Ze kunnen je gezelschap houden.

De was is beslist gezelliger als je het samen doet. De was sorteren en de wasmachine vullen zijn belangrijke taken als je 4 of 5 jaar oud bent. Laat ze zich volwassen voelen door ze te leren je te helpen.

TIP: Kids vinden het vaak heerlijk om de vuile was van de trap te gooien! Soms brengen ze het meteen weer naar boven, zodat ze het nog een keer kunnen doen.

Over een paar jaar: een kind kan de was doen…. Echt waar!!

Het bieden van structuur en het vroeg betrekken bij klusjes in het huishouden zal zijn vruchten afwerpen: we promise!

Als je ze vroeg genoeg betrekt bij de klusjes kunnen kinderen voor hun eigen was zorgen als ze ongeveer 9 of 10 jaar oud zijn. Dat is afhankelijk van hoe volwassen ze zijn natuurlijk.

Tip #5: Kun je de kledingkasten van de kinderen uitdunnen?

Zijn er kleren die de kinderen niet nodig hebben en die de kasten volproppen?  Minder kleren betekent minder te wassen! Ruim maar eens je eigen kleding op dan zul je zien hoeveel je pas echt allemaal leuk vindt en daadwerkelijk draagt.

Dat geldt ook voor de kids. Hoe meer kleding, des te sneller je geneigd bent om toch wat anders aan te trekken, terwijl ze het eigenlijk nog wel aan konden houden.

Tips voor wassen gezin

Geef een reactie