Wat Doe Ik met Bouwafval? Afval Afvoeren bij een Verbouwing

Een verbouwing kan je huis nieuw leven inblazen, maar het kan ook een hoop bouwafval opleveren. Wat moet je doen met al dat puin en afval? In dit artikel ontdek je niet alleen hoe je bouwafval kunt afvoeren, maar ook welke soorten bouwafval je tegenkomt en hoe je de kosten onder controle kunt houden.


Wat is bouwafval?

Bij een verbouwing kom je verschillende soorten bouwafval tegen. Hier zijn enkele veelvoorkomende types:

Soort Bouwafval Omschrijving
Sloopafval Puin en stenen
Houtafval Balken, planken
Metaalafval IJzer, aluminium
Isolatiemateriaal Glaswol, schuim
Plaatmateriaal Gipsplaten, board
Sanitairafval Toiletten, wastafels
Elektrisch afval Bedrading, schakelaars
Verpakkingsmateriaal Karton, plastic
Tuinafval Boomstammen, takken, struiken,planten

Wat Valt Niet Onder Bouwafval?

Niet al het afval dat tijdens een verbouwing ontstaat, is bouwafval. Materialen die nog bruikbaar zijn of niet vervuild zijn, kunnen worden gerecycled of hergebruikt. Denk aan onbeschadigd hout, bruikbare apparaten en in goede staat verkerende bouwmaterialen. Overweeg deze te doneren aan liefdadigheidsorganisaties of te verkopen om kosten te besparen.


Manieren om Bouwafval Af te Voeren:

Bouwafval af laten voeren door de mensen die verbouwen:

ZZP-er-in-de-bouw-tips

Als je de verbouwing laat uitvoeren door een aannemer of professional, kunnen zij vaak het bouwafval voor je afvoeren. De kosten zijn meestal inbegrepen in de offerte, maar zorg ervoor dat dit van tevoren duidelijk afgesproken is.

Daarnaast is het misschien ook verstandig om bruikbare zaken die voortkomen uit een verbouwing buiten de afspraak te laten vallen.


Afvalcontainer huren:

Een andere optie is het huren van een afvalcontainer. Deze containers zijn er in verschillende maten, afhankelijk van de hoeveelheid afval die je verwacht. Verwacht je allerlei verschillende soorten bouwafval? Dan zal je dit moeten scheiden in aparte afvalcontainers.

Wil je een vuilcontainer huren? De kosten variëren afhankelijk van de grootte en het soort afval, maar reken op een prijsrange van €150 tot €600.

LET OP: Staat de afvalcontainer op je eigen erf heb je geen vergunning nodig. Is dat niet het geval? Dan zul je bij de gemeente een vergunning aan moeten vragen. Zij zullen dan een vergunning toekennen waarbij de maximale tijd, de afmetingen en de mate van verkeershinder in staan aangeduid.


Zelf afvoeren bij de stort (gemeente):

Veel gemeenten bieden milieustraten of stortplaatsen waar je bouwafval gratis of tegen een kleine vergoeding kunt afvoeren. Dit is de meest kostenefficiënte optie als je de tijd hebt om zelf af te voeren. Maar verwacht geen makkelijke klus als je hieraan begint.

Daarnaast zal je vast en zeker in de rij staan voor de milieustraat als je besluit om je bouwafval in het weekend af te voeren.


Bouwafval afvoeren is niet moeilijk.

Bouwafval afvoeren bij een verbouwing lijkt een ingewikkelde zaak. Maar dat valt eigenlijk reuze mee. Wij adviseren dan ook om ruim voordat de verbouwing van start gaat even goed na te denken over de 3 opties die je hebt.

Geef een reactie