Wat is een goede grillpan?

lekker stukje vlees

Een grillpan is speciaal ontworpen voor het optimaal grillen van onder meer vlees,vis en groenten. De gerechten die je in deze pan bereid kunnen in korte tijd een hoge temperatuur bereiken, vaak zonder olie of boter. Als je toch boter gebruikt dan is het belangrijk om het gerecht in te smeren en niet de pan zelf omdat de geulen zich dan met vet vullen en de pan zijn voordeel, het eenvoudig dichtschroeien van gerechten, kwijtraakt. Een grillpan wordt vaak gemaakt van gietijzer en het gewicht telt zeker mee voor de kwaliteit van de pan.

Zorg dat de overgang niet te groot is

Voordat je gaat koken is het belangrijk om het eten op kamertemperatuur te laten komen voordat je het in contact laat komen met een hete pan. Op deze manier is de overgang niet te groot. Vlees en vis blijft sappig aan de binnenkant en gaar aan de buitenkant. De meeste pannen zijn voorzien van een hoge rand, dit voorkomt spetteren. Door het gebruik van een grillpan krijg je mooie grillstrepen en is je favoriete gerecht snel klaar.

Welke grillpan past bij mij?

Grillpannen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, zoals vierkant, rechthoekig, rond of ovaal. De ribbels van de pan zorgen ervoor dat het vet wordt opgevangen en je maaltijd bijna vetvrij en extra krokant op tafel komt. Welke pan bij jou past hangt af van de ingrediënten die je wilt gaan grillen. Bij vis past bijvoorbeeld een ovale pan en plakken courgette of paprika bereid je eenvoudig in een rechthoekige of vierkante pan. Ook maak je de keuze voor een specifiek materiaal. Gietijzer wordt meestal aanbevolen omdat het de warmte lang vasthoudt. Dit materiaal gaat bovendien jaren mee, mits goed behandeld.

Ook geschikt voor inductie?

Inductie werkt door middel van magnetisme en is dus uitermate geschikt als warmtebron voor gietijzeren grillpannen.

Anti-aanbaklaag

Pannen met een anti-aanbaklaag zijn vaak gemaakt van aluminium of roestvrijstaal en bakken minder snel aan. Ook zijn ze eenvoudig in gebruik en onderhoud. Ook deze pannen kun je het beste met de hand reinigen en weghouden van scherpe voorwerpen. De maximale temperatuur die deze pannen kunnen verdragen is ongeveer 200 graden. Ze zijn goedkoper dan gietijzeren grillpannen maar gaan minder lang mee.

Is goedkoop vaak duurkoop?

Duurder is niet altijd beter, maar de goedkoopste is zelden de beste.

Na het grillen

Om een grillpan lang mooi en krasvrij te houden is het belangrijk dat je hem met de hand schoonmaakt.

Geef een reactie