Wat is een pelletkachel en hoe werkt het?

De laatste jaren wordt er steeds vaker gekozen voor pelletkachels in plaats van de bekende houtkachels of gashaarden. Dat is niet voor niets. Een pelletkachel is namelijk een soort combinatie van de houtkachel en gashaard. Het beschikt over de sfeer van een houtkachel en de efficiëntie van een gashaard. In dit artikel ontdek je wat een pelletkachel precies is en hoe het werkt.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is vergelijkbaar met een reguliere houtkachel. Het enige verschil is dat een pellet kachel wordt gestookt op houtpellets in plaats van op brandhout. Houtpellets zijn langwerpige korrels die bestaan uit houtzaagsel. Alhoewel de pelletkachel qua sfeer vergelijkbaar is met de houtkachel, is de verbranding van houtpellets een stuk efficiënter dan de verbranding van brandhout. Dit maakt de pelletkachel voor veel mensen een aantrekkelijke optie. Bovendien zijn pelletkachels in ingebouwde vorm verkrijgbaar. Zo maak je je kachel niet alleen extra sfeervol, maar ook een stuk veiliger. Met een inbouw pelletkachel geef je jouw woonkamer een nieuw leven.

Hoe werkt een pelletkachel?

Achter een pelletkachel schuilt een behoorlijke techniek. Bij de inschakeling van de kachel begint er ten eerste een gloeispiraal te gloeien. Vervolgens begint er een vijzel te draaien. Deze vijzel zorgt ervoor dat de pellets in het branderbakje vallen. Daarna begint de rookgasventilator te draaien. De verse luchttoevoer die dit met zich meebrengt, zorgt ervoor dat de pellets in combinatie met de gloeispiraal vlam kunnen vatten en blijven branden. Zonder voldoende zuurstof zou het vuur namelijk snel doven. Verder beschikt een pelletkachel ook nog over een afvoer. Deze afvoer maakt het mogelijk dat de verbrandingsrook het huis via een schoorsteen verlaat. Tot slot heeft een pelletkachel nog een convectieventilator. Dit is een ventilator die de verbrandingswarmte de kamer in blaast. Zo kun je de ruimte flink opwarmen tijdens een koude dag. Na uitschakeling van de kachel wordt de luchttoevoer gestopt. Hierdoor is er al snel te weinig zuurstof om de vlam in stand te houden. Het vuur zal doven en de kachel koelt snel af. Zodra de kachel voldoende is afgekoeld, stopt de convectieventilator met het blazen van de warme lucht.

De laatste jaren worden pelletkachels steeds populairder. Dat komt met name doordat het de voordelen van zowel een houtkachel als een gashaard combineert. Een pellet kachel wordt gestookt op houtpellets. Deze langwerpige korrels branden een stuk efficiënter dan regulier brandhout. Deze efficiëntie wordt versterkt dankzij de techniek die achter een pelletkachel schuilt. Zo zorgt de convectieventilator ervoor dat er zoveel mogelijk warmte de kamer in wordt geblazen.

Geef een reactie