Wat is het verschil tussen dubbel, HR en triple glas?

Je hebt er vast wel eens van gehoord; dubbel, HR en triple glas. Het zijn allemaal soorten glas, maar wat zijn eigenlijk de grootste verschillen? Het grootse verschil zit in de isolatiewaarde van de glazen. En de isolatiewaarde zegt weer iets over hoeveel je bespaart op je energierekening. In deze blog lees je wat de verschillen precies zijn en hoe je kunt besparen met isolatieglas.

Dubbel glas

De naam zegt het eigenlijk al: dubbel glas bestaat uit twee glasplaten. Ten opzichte van HR en triple glas is de isolatiewaarde van dubbel glas matig. De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in de U-waarde. Hierbij geldt, hoe lager de waarde, hoe beter het glas isoleert. De U-waarde van dubbel glas is 2.8.

HR glas

HR glas bestaat in verschillende gradaties: zo heb je HR+ en HR++ glas. HR glas bestaat uit twee glasplaten die behandeld zijn met een speciale coating. Tussen de beide glasplaten bevindt zich gas. Hierdoor is de isolatiewaarde van HR glas een stuk beter: HR+ glas heeft een U-waarde tussen de 1.6 tot 1.3 en HR++ heeft een U-waarde van 1.2.

Triple glas

Triple glas wordt ook wel HR+++ glas genoemd. Triple glas bestaat uit drie glasplaten met coating en tussen de lagen bevindt zich, net zoals bij HR glas, gas. De U-waarde van triple glas ligt tussen de 0.9 en 0.5. Dat betekent dat triple glas de beste isolerende waarde heeft van alle glassoorten!

Voordelen van isolatieglas

Leuk, die verschillen in type glas en isolatiewaardes. Maar wat heb je er nu eigenlijk aan? Nou, heel veel. Wanneer je investeert in dubbel, HR of triple glas verbetert de isolatiewaarde van je woning. Dit betekent dat je minder warmte verliest via de glazen. Hierdoor hoef je minder te stoken om je woning op temperatuur te houden. Zo bespaar je dus op je energierekening!

Een bijkomend voordeel is dat op tropische dagen je woning koeler blijft, doordat het glas de meeste warmte buiten houdt. Ook is het stiller in je huis doordat isolatieglas een stuk dikker is: hierdoor blijven ook omgevingsgeluiden buiten.

Kosten en besparing

Benieuwd naar de kosten van nieuwe glazen en hoeveel je bespaart? In de onderstaande tabel wordt dit duidelijk.

Glassoort Gemiddelde prijs per m² Gemiddelde besparing bij 20 m² glas 
Dubbel glas €65,-  €140,- per jaar 
HR glas €70,- €180,- per jaar 
HR+ glas €75,- €220,- per jaar 
HR++ glas €80,-  €260,- per jaar 
Triple glas €120,-  €280,- per jaar 
Bron tabel: Glashandelgids.nl

Geef een reactie