Wat kost een personal trainer in 2023? + 5 Handige tips

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op juli 10th, 2023 om 06:33 pm

Kosten personal trainer in 2023 + 5 handige tips

UPDATED: 5-6-2023 – Pepijn van Woonleven.com

Tijd voor actie?! Wil je aan de slag met je gezondheid en zo snel mogelijk resultaat? Dan is een Personal trainer een goede optie. Vraag je je echter af wat de personal trainer kosten zijn? Lees dan onze onafhankelijke blog over de kosten van personal training mét extra tips om de juiste trainer te vinden.


Kosten personal trainer: wat betaal jij als klant

De kosten van een personal trainer ( sporten onder begeleiding van een personal trainer) zijn gemiddeld gezien tussen de € 45- en € 75,- per uur. (cijfers 2023)

De precieze kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren en kunnen in uitzonderlijke gevallen natuurlijk ook hoger of lager zijn…..

Overzicht kosten personal trainer in 2023 in Nederland

Hieronder vind je een handig tabel met een overzicht van de kosten van personal training in verschillende regio’s en plaatsen in Nederland. De prijzen zijn gebaseerd op online onderzoek van onze redactie.

TypeKosten / Prijs personal training per uur
Gemiddelde kosten in NL€ 65,-
Gemiddelde kosten Randstad€ 90,-
Gemiddelde kosten Noord & Oost-Nederland€ 55,-
Gemiddelde kosten Zuid-Nederland€ 75,-
Gemiddelde kosten PT gespecialiseerd in NL€ 80,-
Laagste prijs online gevonden€ 37,50
Hoogste prijs online gevonden€ 120,-

Bron: Deskresearch Woonleven.com – April 2023

Prijsverschillen tussen personal trainers: Waarom?

€ 45,- tot € 75,- is natuurlijk een behoorlijke wijde prijsrange. Toch is deze prijsrange volledig te verklaren! Er zijn namelijk gigantische verschillen in tussen de verschillende trainers.

Er bestaan ontzettend veel soorten personal trainers. De één werkt vanuit een sportschool, en de ander komt naar jou toe om thuis met jou aan de slag te gaan. Daarnaast bestaan er ook zeer gespecialiseerde Personal Trainers die bijvoorbeeld vechtsport begeleiding doen of marathon-training. Maar wat zou nou de échte verschillen?

Welke factoren van invloed zijn op de prijs van een personal trainer zal ik in dit blog uitgebreid toelichten. Alles zodat jij – na het lezen – de juiste handvaten hebt om een goede keuze te maken.


Inhoud

Geen zin om alles te lezen? Klik hieronder op de links om direct naar hetgeen te gaan dat jij wilt lezen.


“De beste – onafhankelijke – blog over de kosten van een personal trainer”


Waarom een personal trainer: Fit worden en dit ook blijven!

Een uitdaging voor velen: fit worden en dit vervolgens ook blijven. We weten allemaal dat het goed voor je gezondheid is om een aantal uren per week te bewegen. Maar waar moet je beginnen, en hoe sport je zo effectief mogelijk?

Tegenwoordig zijn er best veel mensen die ervoor kiezen om zelfstandig naar de sportschool te gaan of juist buiten een rondje te gaan hardlopen. Toch zijn er ook zat mensen die het zelf niet lukt en de eeuwige uitdaging hebben: Fit worden en dit ook blijven!

Ben jij zo iemand die zichzelf lastig kan motiveren om zelfstandig te gaan sporten? Of ben je niet helemaal zeker welke oefeningen het best voor jou zijn en welke het meest effectief zijn?

Dan is een personal trainer zeker een goede overweging. Een personal trainer zorgt er namelijk voor dat jij effectief en veilig sport. Daarnaast kan een personal trainer je sport en voedingsadvies geven waardoor je nog sneller fit kunt worden.


Factoren die de prijs van een Personal trainer bepalen

Factoren die de prijs van personal training bepalen
Factoren die de prijs van personal training / een personal trainer bepalen

Na uitgebreid onderzoek van Woonleven.com in de markt van personal training blijkt dat de kosten van een personal trainer afhankelijk zijn van 5 hoofdfactoren factoren:

  • Ervaring van de Personal Trainer
  • Plaats in Nederland
  • Doel en inhoud van de training
  • Aantal sessies per week
  • Periode

Ervaring van de Personal Trainer

Het is vrij eenvoudig om te beginnen als Personal trainer. Je kunt dan ook binnen vrij korte tijd je officiële certificaten halen voor Personal Training.

Deze lage instap betekent echter wel dat er veel verschillen zijn in de kwaliteit en ervaring van personal trainers. Sommige trainers zijn pas net begonnen en anderen lopen al jaren mee.

Maar het gaat niet altijd alleen maar om het aantal jaren dat een Personal Trainer mee loopt. Ook de certificaten en de cursussen van een Personal trainer zijn erg belangrijk.

Vraag een Personal trainer dus altijd naar zijn of haar ervaring en de cursussen die hij of zij gevolgd heeft. Aan de hand daarvan kun jij bepalen of de kosten stroken met de ervaring die deze personal trainer heeft.

Voorbeelden van certificaten die een personal trainer kan halen zijn:


Plaats in Nederland en sport-locatie van de personal trainer

Vanzelfsprekend is de prijs per uur hoger wanneer je een personal trainer bij jou thuis wilt laten komen, dan wanneer je ervoor kiest om naar de sportschool te gaan.

Soms heeft een Personal Trainer ook een eigen sportstudio. Wat wij vaak zien is dat de prijzen en de kwaliteit van trainers met een eigen studio hoger liggen dan diegenen die in een aparte – vaak grote – sportschool trainen.

Daarnaast zijn ook de verschillende regio’s / steden bepalend voor de prijs en kosten van Personal training. Zo zijn de kosten van een Personal Trainer in Amsterdam hoger dan die in bijvoorbeeld Brabant of Friesland.

Met name in de randstad en in de grotere steden buiten de randstad zien we dat de prijzen doorgaans fors hoger liggen dan daarbuiten. Een kleine kanttekening daarbij is dat het aantal personal trainers buiten de steden ook een stuk lager is dan er binnen.

Klik hier om naar ons volledige overzicht van de kosten te gaan >>


Doel en inhoud van de training

Wat ook belangrijk is in de kosten zijn het doel en de inhoud van de training. Sommige Personal trainers zijn zeer gespecialiseerd in het doel dat jij wilt bereiken. Personal training hoeft namelijk niet alleen algemene fitnesstraining te zijn.

Gespecialiseerde trainers

Zo zijn er personal trainers die gespecialiseerd zijn in vechtsportbegeleiding, trainers die je voorbereiden op een marathon, maar ook personal trainers die je klaar stomen voor bijvoorbeeld een triatlon. Het zal je verbazen, maar voor iedere sport of uitdaging is wel een specifieke personal trainer te vinden!

Ondersteuning voor voeding

Daarnaast is het voor PT’s ook mogelijk om naast de uren die jullie samen doorbrengen in de gym, je ook te adviseren op het gebied van sport en voeding. Op deze manier kan een personal trainer bijvoorbeeld jouw voedingsschema’s of dieet opstellen.

Voeding is iets specialistisch. We zien dan ook zeer uiteenlopende voedingsschema en methodes. De ene beter dan de ander. Ons advies is om altijd een voedingsschema te kiezen waarbij rekening gehouden wordt dat jij wel de juiste voedingsstoffen binnen moet krijgen.

LET OP: Bij de ene Personal Trainer kan een voedingsschema behoren tot de standaard, terwijl je bij een ander hier meer voor betaalt. Opletten dus!


Aantal sessies per week/maand

Vanzelfsprekend zijn de kosten van een Personal trainer ook voor een groot deel afhankelijk van het gekozen aantal sessies die jullie samen trainen. Op basis van de onderzoeken van experts blijkt dat in de meeste gevallen het meest optimale resultaat te bereiken valt wanneer je 2x per week sport.

Vaak is het zo dat hoe meer sessies er plaats vinden, des te lager het tarief van de Personal Trainer is. Veel Personal trainers passen een staffelkorting toe wanneer je vaker traint.


Duur / Periode van je training

Ook de periode kan ontzettend van belang zijn! Hoe langer jij van plan bent te gaan trainen bij iemand, hoe scherper de tariefstelling kan zijn. De Personal Trainer heeft er immers ook groot belang bij dat hij een vaste inkomstenstroom heeft.

Dit zie je ook vaak bij sportscholen: hoe langer jij je committeert aan een lidmaatschap, des te lager de prijs.

In het geval van een personal trainer, snappen wij dat je jezelf niet meteen te lang wilt committeren omdat er toch wel een fors prijskaartje aan kan hangen.

Toch is het wel iets dat de prijs kan bepalen en misschien kun je wel een lagere prijs afspreken als je – zonder je direct te commiteren – wel uitspreekt om voor langere tijd bij hem/haar te trainen.


VERGEET HET ALLERBELANGRIJKSTE NIET!

Het allerbelangrijkste bij het kiezen van een personal trainer – naast de kosten – is het gevoel dat hij/zij jou geeft. Niemand is erbij gebaat dat jullie geen klik hebben of dat jij je onprettig voelt tijdens de training! Een goede Personal trainer denkt ook altijd de balans tussen jouw doel en je mentale welzijn.

De samenwerking is zeer intensief en het gaat echt om het behalen van jouw resultaat! Wij adviseren altijd om referenties op te vragen of een proeftraining te doen voordat je definitief in zee gaat met jouw nieuwe Personal Trainer. Zo weet je tenminste zeker dat je de goede te pakken hebt, en dat je een optimaal resultaat zult behalen!


5 Tips voor het vinden van een juiste Personal Trainer!

Prijs van personal trainer

1. Sport met een vriend(in)

Als je met z’n tweeën (of misschien wel met z’n drieën) een personal trainer inschakelt. Kun je de kosten van de personal training eenvoudig verdelen.

Geen vriend(in) die met jou wil of kan sporten? Vraag de personal trainer gerust of hij ook ‘small group personal training’ aanbiedt.

LET OP: Zorg wel dat de trainer voldoende aandacht voor jullie beide/drieën heeft. Je wilt namelijk niet dat je net te weinig aandacht krijgt. Daarvoor ben je natuurlijk niet begonnen met personal training.

2. Luister naar je gevoel

Je gevoel is altijd de juiste. Kijk dan ook goed of jij je op je gemak voelt bij de personal trainer. Een goede klik is van levensbelang. De trainer zal je immers gaan helpen op je kwetsbaarste momenten en altijd denken aan de balans tussen jouw fitheidsdoel en mentale welzijn.

3. Houd acties in de gaten

Personal trainers zijn er genoeg. En iedereen wil graag nieuwe klanten hebben. Houd dan ook goed de acties in de gaten. Maar laat dit niet de doorslaggevende factor zijn als je voorkeur naar een andere trainer uit gaat waarmee je een betere klik hebt.

4. Toon eigen initiatief en stel vragen

Stel vragen en zorg dat jij zoveel mogelijk informatie in wint bij jouw trainer. Zo kun jij sneller op jezelf trainen en op termijn het aantal sessies met jouw Personal trainer verminderen. We zien vaak dat na een aantal maanden, mensen kiezen voor 1 á 2 PT sessies per maand en daarnaast ook zelfstandig trainen.

5. Win referenties in bij anderen

Andere mensen kunnen vaak een goed beeld vormen over de personal trainer. Vraag de trainer dan ook naar mogelijke referenties. Hij zal je vast een aantal kunnen geven.

Op zoek naar onafhankelijke meningen? Gebruik dan deze handige tip: Kijk op de social media profielen van de mensen die de trainer begeleidt. (vaak te vinden via het profiel van de trainer) Zij kunnen jou vast en zeker goed inlichten!

Een goed antwoord op jouw vraag?

Wij hebben zo goed mogelijk antwoord geprobeerd te geven op de vraag: ‘Wat kost een personal trainer?’ Wij hopen dan ook dat onze blog jou genoeg informatie geeft over hoe duur een personal trainer is.

Tevreden met het antwoord? Of mis je misschien iets? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar info@woonleven.com. We horen graag jouw ervaringen en staan altijd open voor suggesties!