Wat te doen als mijn spa / jacuzzi water groen of groenig is?

Je hebt het altijd al gewild: een jacuzzi in de tuin zodat je te allen tijde kunt genieten van pure luxe. Waar veel mensen echter niet bij stilstaan is dat een jacuzzi/spa toch wel veel water onderhoud nodig heeft. Niet iedereen is er echter zo scherp op als zou moeten. Het meest voorkomende gevolg? Groen water (of groenig water).

Maar wat moet je doen als je te maken krijgt met groen water in jouw spa / jacuzzi? In samenwerking met Waterfilterexpert.nl zochten wij het voor je uit! Je leest er alles over in deze blog.


Wat te doen wanneer het water van een jacuzzi groen is?

pH waardes zijn essentieel.

De pH-waarde van het water is een van de belangrijkste dingen bij het goed houden van het water in een jacuzzi. De pH waardes in een spa/jacuzzi moet tussen 7,2 en 7,8 liggen. Als de pH-waarde te hoog of te laag zijn, kan dit de groei van algen bevorderen, waardoor het water groen wordt.

Gebruik een pH-testkit om de pH-waarde te meten. Of gebruik een simpele teststrip om de waterkwaliteit in zijn geheel te meten. pH te hoog of laag? Voeg dan pH-verhogers of pH-verlagers toe om de pH-waarden opnieuw in balans te krijgen.

Chloorshock behandeling

Een van de meest gebruikte methoden om snel het water weer uit te balanceren is een zogenaamde ‘chloorshock behandeling’. Dit is een snelle manier om bacteriën en algen te doden en het water helder te maken.

Let wel op: bij te veel gebruik van chloorshock kan het water teveel chloor gaan bevatten. Dit is ook niet wenselijk en kan bijvoorbeeld resulteren in huidirritaties.

Filters

Als het spa water groen blijft, zelfs na de pH-waarde te hebben aangepast en een schokbehandeling te hebben uitgevoerd, kan het zijn dat een van de spa waterfilters verstopt is en schoongemaakt of zelfs vervangen moet worden. Het is van essentieel belang om ook de waterfilters goed te reinigen. Dit kan handmatig, maar er zijn ook superhandige tools voor zoals een soort ‘wasmachine’ voor waterfilters.

Koop bij aanschaf ook een goede cover

Een spa cover mag eigenlijk niet ontbreken als je een spa aanschaft. Enerzijds om het energieverbruik in toom te houden en anderzijds om te voorkomen dat er direct zonlicht op het water komt. Zonlicht bevordert namelijk de groei van algen. (het is dan ook niet gek dat de zwemwateren in de zomer soms afgesloten worden doordat er teveel algen in zitten)


Hoelang duurt het voordat het groene water weer helder is na behandeling?

Hoe lang het duurt voordat het groene water in een spa weer helder wordt na behandeling, hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de algenbloei, de grootte van de spa, de gebruikte behandeling en de staat van de waterfilters.

Over het algemeen kan het 24-48 uur duren voordat het water helder wordt nadat je het water hebt behandeld. Zie je na een paar dagen nog geen verbetering? Dan kan het zijn dat er meer behandeling nodig is of dat de pompen en waterfilters niet meer goed werken.


Aanvullingen op onze blog ‘Wat te doen als mijn spa water groen is’?

Misschien missen we essentiële informatie in onze blog over wat je zou moeten doen als jouw spa water groen is. Wij zouden het fantastisch vinden als jij dat met ons deelt zodat wij onze blog nóg beter kunnen maken en nog meer mensen kunnen helpen met het in optimale staat houden van het spawater.

Vul het contactformulier op onze contactpagina in of stuur een mail naar info@woonleven.com en laat ons je suggesties weten. Wij voegen ze graag toe!

Een gedachte over “Wat te doen als mijn spa / jacuzzi water groen of groenig is?

Geef een reactie