Wat zit er in een gereedschapskist?

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op december 29th, 2021 om 06:20 pm

Of jij nu een beginnende klusjesman bent of al een doorgewinterde doe-het-zelver, een collectie van de juiste basisgereedschappen is essentieel voor het uitvoeren van al die kleine klusjes in en om jouw huis.

Je kunt bijna alles met wat basis handgereedschap repareren, maar kies voor al deze tools het liefst voor een plek zoals een gereedschapskist alwaar je alles prima in kunt bewaren. En zorg er uiteraard ook voor dat je jouw gereedschap na de klus ook weer op deze plaats teruglegt.

Welke hulpmiddelen heb je precies nodig? Jouw vaardigheden en het soort klusjes dat jij uitvoert zou hiervoor jouw leidraad moeten zijn, maar een goede basisselectie omvat zeker het volgende:

Schroevendraaiers

Zorg ervoor dat jij een adequate schroevendraaierset aanschaft met verschillende maten schroevendraaiers in zowel de kruiskop als platte kop varianten. Schroevendraaiers worden veelal voor meer dan enkel maar het vastdraaien van schroeven gebruikt: ze zijn bijvoorbeeld ook heel handig voor het openen van verfblikken, het optillen van kleine voorwerpen, schrapen en nog veel meer.

Hamer

Geen gereedschapskist is compleet zonder een klassieke bouwhamer. Het handvat hiervan moet lekker comfortabel in de hand liggen en het gewicht ervan moet voor jou alsook gemakkelijk te hanteren zijn. Een klauwhamer met een gladde kop biedt niet alleen de mogelijkheid om spijkers in (niet betonnen) muren te slaan om zo foto’s op te hangen, kant-en-klare meubels in elkaar te tikken en om bijvoorbeeld vogelhuisjes te bouwen. Haar gebogen klauw is tevens handig voor het uittrekken van die spijkers die per ongeluk omgebogen zijn.

Rolmaat of meetlint

Houd deze altijd bij de hand om van alles te meten, van het muuroppervlak voor een verfproject tot de dikte van het hout in de DHZ-zaak. Het meetlint in jouw gereedschapskist kan het beste met een veer belast zijn, voorzien van een schuifgreep om het meetlint op zijn plaats te houden. Je kunt deze rolmaat eenvoudig uittrekken om vervolgens naar de lengtemarkeringen te kijken om te zien hoe de zaken er precies voor staan.

Tangen

Ondanks dat ze handiger zijn dan je in eerste instantie zou denken, worden tangen vaak uit gereedschapskisten weggelaten… totdat ze erg gemist worden wanneer je bijvoorbeeld stevige bevestigingsmiddelen moet losmaken, spijkers moet trekken, draad moet doorknippen of in het algemeen wat extra grip moet uitoefenen.

Verstelbare moersleutel

Van al jouw gereedschap zul je deze tool waarschijnlijk het meest in actie zien. Het is immers alsof je 50 moersleutels in één hebt. Geen gereedschapskist kan dan ook zonder! Gebruik het voor allerlei verschillende klusjes van verschillende groottes, want jij kunt die verstelbare moersleutel op bijna elke moer of bout afstellen die er losgemaakt of vastgedraaid moet worden.

Lees hier nog wat meer informatie en vind er tests over bepaalde type gereedschappen om jouw klussen te vergemakkelijken.

Een goed uitgeruste gereedschapskist

Er bestaan uiteraard nog veel meer handige en elementaire type gereedschappen, maar het hebben van een goed uitgeruste gereedschapskist is zonder meer essentieel voor het voltooien van de doe-het-zelf projecten in jouw huis. De gereedschapskist info op Wikipedia kan jou daarbij nog verder assisteren.

Want hoewel jij je gereedschapskist met alles wat je maar wilt kunt vullen, zijn sommige tools absoluut essentieel als het gaat om het repareren van een lekkende pijp, het ophangen van een fotoframe of het werken aan grote verbeteringen aan jouw huis.

Geef een reactie