Welke soorten wit zijn er (welke witte RAL kleuren)

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op februari 6th, 2023 om 11:02 am

Klaar om te schilderen. De juiste kleur is gekozen, nog even witte verf halen en dan aan de slag….  Maar dan: je staat voor het schap en ziet allemaal verschillende witte soorten verf. Je hebt er even niet bij stil gestaan dat er veel verschillende kleuren wit zijn. Maar niet alles is hetzelfde wit en valt ook niet altijd hetzelfde uit.

Hoe dat precies zit en welke soorten (witte RAL kleuren) het meest populair zijn, zochten woonleven voor je uit in samenwerking met De Muurverffabriek.

Meest populaire witte verf (RAL kleuren)

RAL 9010: Zuiver wit. En meteen ook de meest gebruikte in Nederland. In de schappen van de bouwmarkt zie je hiervan meestal de grootste verpakkingen staan. Deze kleur is het echte wit-wit.  

RAL 9001: Crème-wit. Wit met een lichte crèmetint. Deze zien kleur we veelal terug in kozijnen of deuren. Zeker in oudere woningen. In nieuwbouw wordt vaak gekozen voor 9010.

RAL 9003: Signaalwit. Een lichte, witte kleur. Deze kleur lijkt verrassend veel op RAL 9016, maar is toch echt anders. Ral 9003 is een witte kleur met een licht grijzige ondertoon en is perfect geschikt als muurverf.

RAL 9016: Verkeerswit. Ral 9016 is een lichte kleur wit. Deze kleur groeit in populariteit doordat deze lichter is dan RAL 9010.

Welke kleur witte verf kiezen?

Welke kleur wit het meest geschikt is voor jouw woning is natuurlijk een kwestie van smaak. Wij adviseren je daarom een aantal kleurenwaaiers te kopen/halen en daarmee langs de onderdelen in huis die je wilt schilderen, te gaan. Alleen dan krijg je een daadwerkelijk goed beeld van de witte tint die het beste bij jouw past.

Hoe kies ik de juiste witte verf?

Witte verf uitzoeken is niet alleen een kwestie van het kiezen van een RAL kleur. Er is meer: Je dient namelijk ook nog te kiezen uit lakken, grondverf, muurverf of beits. Welke verfsoort het best passend is, is afhankelijk van de toepassing. Hoe dat precies zit, lees je hieronder.

Muren:

Voor muren gebruik je witte muurverf. De naam zegt het eigenlijk al, dus dit is een inkopper. Witte muurverf is beschikbaar in verschillende glanssoorten. Zo is er glans, maar heb je ook een matte versie. Afhankelijk van jouw wensen kies je welke bij jou past. Je zult zien dat ook binnen een type verf en RAL kleur, de glanssoort een groot verschil kan maken!

TIP: RAL 9003 muurverf

Plafonds:

Ook voor plafonds is er een speciale verf. Niet geheel verassend draagt deze de naam ‘plafondverf’. Plafondverf wordt getypeerd door de vaak matte glanssoort. Is plafondverf een vereiste? Dat niet. Je kunt ook prima uit de voeten met een matte muurverf.

Kozijnen en deuren:

Bij kozijnen en deuren is er een combinatie van verf nodig (grond- & lakverf) Wij adviseren om eerst gebruik te maken van een grondverf om vervolgens de deuren af te werken met een lakverf.

Radiatoren:

Bij radiatoren is het opletten geblazen. Hiervoor dien je namelijk echt specifieke verf te gebruiken. Radiatorverf is een stuk duurder dan de andere verfsoorten en is in alle tinten wit te verkrijgen. Toch zien we vaak dat er gekozen wordt voor RAL 9003 of RAL 9010

Aanvullingen op onze blog ‘welke soorten witte verf zijn er?

Misschien missen we essentiële informatie in onze blog over de soorten witte verf die op dit moment het meest populair zijn. Wij zouden het fantastisch vinden als jij dat met ons deelt zodat wij onze blog nóg beter kunnen maken en nog meer mensen kunnen inspireren om de juiste keuze te kunnen maken voor hun huis.

Vul het contactformulier op onze contactpagina in of stuur een mail naar info@woonleven.com en laat ons je suggesties weten. Wij voegen ze graag toe!

Een gedachte over “Welke soorten wit zijn er (welke witte RAL kleuren)

Geef een reactie