Welke wijn past bij welk gerecht? | Belangrijkste Tips

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op augustus 11th, 2018 om 11:00 am

HELP! Welke wijn moet ik kiezen bij mijn gerechten?

Je kent het vast: Je bent van plan te gaan koken voor een gezelschap en wilt ze écht eens omver blazen met een zorgvuldig samengesteld menu. Bij het menu hoort vanzelfsprekend ook een goed passende wijn. Maar welke wijn past bij welk gerecht?

Woonleven.com zocht het voor je uit en won voor jou informatie in, bij Lenselinq wijnimport, een bekende en gerenommeerde wijnwinkel in Rotterdam.

welke wijn bij welk gerecht

De basisbeginselen van het drinken van wijn

De basis beginselen van het drinken van wijn zijn eigenlijk heel eenvoudig: Jonge wijnen drink je voor de oudere wijnen en zoete wijnen drink je pas nadat je geen droge wijn meer van plan bent te gaan drinken. De reden dat je oudere wijnen na jonge wijnen moet drinken is dat de smaak van oudere wijnen vaak sterker (en óók zwaarder is) Hierdoor zul je minder genieten van een jonge wijn als je hiervoor een oude wijn hebt gedronken.

Bovendien hebben we een hele belangrijke andere stelregel: Koken met wijn? = de wijn ook serveren bij het gerecht!

Op safe spelen bij het kiezen van een goede wijn bij een gerecht?  je zit altijd goed, wanneer je een wijn serveert die uit hetzelfde land/streek komt als jouw gerecht. 

Wijn uit hetzelfde land als gerecht

Hoofdregel voor wijn bij het eten:

De regel die iedereen eigenlijk wel kent: Bij vis drinkt men witte wijn en bij vlees rode wijn.

Alleen bij uitzondering kan hiervan afgeweken worden. Zo kan bij een vis met veel zuidelijke ingrediënten zoals bijvoorbeeld tomaat prima een lichte rode wijn gedronken worden. Kies je toch voor witte wijn bij vlees? Dan raden wij je aan om te letten op de kleur. Eet je bijvoorbeeld kip? Dan is ook een witte wijn prima.Maar let op: Rood vlees vraagt toch echt om een rode wijn!

De kleur van gerechten is doorgaans een uitstekende manier om een wijn uit te kiezen. Rode en donkerkleurige gerechten vragen veelal om rode wijn en romige, overheersend geel/witkleurige gerechten smaken heerlijk bij een witte wijn.

Passende type wijnen bij gerechten

Droge witte wijn

Droge witte

Droge witte wijn past goed bij gerechten waarin groenten een belangrijke rol hebben. Veganisten zullen dus voornamelijk bij droge witte wijnen uitkomen wanneer ze iets passends zoeken bij een gerecht. Natuurlijk wordt dit type wijn vrijwel overal bij gedronken. Vergeet kipgerechten niet. Het zal je verbazen! 

Zoete witte wijn

Zoete witte

Zoete witte wijnen hebben voor veel wijndrinkers niet de voorkeur. Toch jammer aangezien de zoete wijnen bij veel verschillende gerechten passen. Onze aanrader?  Heb je gerechten met daarin veel zoute elementen? Dan is zoete witte wijn 'the one to go for'. Het contrast is geweldig.

Volle witte wijn

Volle witte

De vollere witte wijnen zoals een chardonnay zijn bij uitstek geschikt voor gerechten uit de Franse keuken die vaak romig van aard zijn. Daarnaast is dit type wijn ook zeer passend bij romige pasta's, lasagna en vettige vis. Heel simpel eigenlijk, want volle smaken = volle wijnen. 

Licht rode wijn

Licht rode wijn

Lichte rode wijnen worden getekend door de vaak fruitige en soepele componenten. Zo zijn de lichte rode wijnen erg lekker bij bijvoorbeeld risotto's en gerechten met paddenstoelen. Ook de wat 'lichtere' vleesgerechten kleuren goed bij dit type wijn. Onze tip? Probeer eens een karbonade bij dit type wijn. 

Normale Rode Wijn

Normale rode wijn

De meest gedronken wijn bij het hoofdgerecht. De medium rode wijn. Een echte topkeuze bij vrijwel alle vleesgerechten. Daarnaast is dit type ook een absolute 'no-brainer' bij eend, lam en gedroogde worst. Onze favoriet is toch echt een Tempranillo. Zeker het proberen waard bij het volgende vlees gerecht.

Zware Rode Wijn

Zware rode wijn

Zwaar, complex en vol. Drie kenmerken van dit type wijn welke u vrijwel direct herkent wanneer u een glaasje drinkt. Veel gedronken door liefhebbers van hoog-culinaire gerechten zoals Chateaux Briand en wild. Toch is dat niet alles.... Probeer ook eens een zware rode wijn bij het barbecueën. (gebruik wel kwaliteitsvlees)

Rose wijn

Rosé Wijn

Rosé, lekker voor op het terras bij warm weer. Maar dat niet alleen, ook is dit type wijn zeer geschikt voor het eten.... Goed gekruide gerechten zijn heerlijk bij een rosé wijn. Denk aan bijvoorbeeld Marrokaans, Indisch of Thais. De zoete eigenschappen van rosé passen uitstekend bij de spicy componenten uit deze landen.

Mousserende wijn

Mousserende Wijn

Champagne, Feestelijk en geliefd door velen. Het schoolvoorbeeld van een mousserende wijn. Vaak is er iets te vieren wanneer er een mousserende wijn gedronken wordt. Maak van de situatie gebruik en verzorg ook een heerlijk gerecht zoals bijvoorbeeld oesters. Natuurlijk past dit type wijn ook bij diverse andere vissoorten. 

Dessertwijn

Dessert wijnen

De naam zegt het eigenlijk al: dessert wijnen. Dit type wijn is de afsluiter van het menu. Toch is het niet vanzelfsprekend en laten veel mensen dit type wijn links liggen.... Tijd voor actie: Kies je voor een kaasplankje? Of ben je eerder een liefhebber van vers fruit of ijs? Het maakt eigenlijk niet uit. Een lekkere sherry of port past vrijwel overal bij! 

Voor als je het écht even niet meer weet

Weet je het écht even niet meer? Dan is er door Winefolly een handig geheugensteuntje gemaakt. Hierop is visueel weergegeven welk type gerecht bij het type wijn past. Hartstikke leuk om in de keuken op te hangen!

Wijn en eten combineren

Wijnen in Restaurants

Je gaat uit eten en wilt een goede wijn bij jouw gerecht. Niet altijd even makkelijk, want er is altijd maar een beperkte keuze. Daarom gingen we op onderzoek uit en bezochten we een aantal restaurants. We gingen langs bij een restaurant in zuidwest-drenthe , een restaurant in Groningen en een all inclusive buffetrestaurant in Drenthe.

Totaal verschillende situaties: Het buffetrestaurant in Drenthe had een smal aanbod met daarin echte allround wijnen die vrijwel overal passend bij waren, terwijl het restaurant in Groningen een breed en wisselend aanbod had met exclusievere en uitgesproken wijnen die passen bij de gerechten die op dat moment op de kaart stonden. 

Onze tip: Wilt u lekker uit eten bij een restaurant en wijn met de gerechten combineren? Bekijk dan vooraf ook de wijnkaart! Dit is een uitstekende indicatie voor het vinden van hetgeen waarnaar u op zoek bent!

Geef een reactie