Welke woning isolaties moet je hebben voor de winter?

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op februari 24th, 2022 om 07:32 am

Een geïsoleerde woning geeft een heerlijk en aangenaam gevoel binnenshuis tijdens de wintermaanden. De geïsoleerde kamers in je huis zijn beschermd tegen de kou en geluidsoverlast en je behoudt een constante temperatuur in huis. Bovendien verbruikt een goed geïsoleerde woning minder energie en is dus kostenbesparend waarmee de investering in de isolatie weer terug wordt verdiend.

Maar wat moet je doen als een huis niet goed geïsoleerd is? In de winterperiode zal de warme lucht uit het verwarmingssysteem uit je huis ontsnappingen zullen de energiekosten stijgen. 

De kenmerken van een slechte isolatie in huis

Hoe herken je slechte isolatie in je huis? Allereerst schommelende temperatuur verhoudingen in huis. Sommige kamers zullen wat kouder aanvoelen dan de andere. Je kunt slechte isolatie dus ook vooral herkennen aan hoge energierekeningen. Zelfs kleine gebreken in het plafond of scheuren in de muren zullen bijdrage tot extra energieverbuik. In de winter kun je slechte isolatie herkennen aan koude of vochtige muren in huis.

Woning isolaties

De twee meest effectieve manieren van isolatie zijn voor het dak en de muren. Hierbij is het dak het beste met hardschuimplaten of glaswol te isoleren om condensatie te voorkomen en houdt de kou aan de buitenzijde. Muren zijn te isoleren door de spouw te vullen met isolerend materiaal, dit is de smalle ruimte tussen de buiten- en binnenmuur. In oudere huizen is de spouwmuur nauwelijks aanwezig maar met het plaatsen van een nieuwe binnenmuur is dat een mogelijkheid.

Behalve het dak en de muren isoleren, kun je ook de ramen en beneden vloer tegen de kou isoleren. Enkel glas kan vervangen worden door dubbel of driedubbel glas en de kozijnen kunnen voorzien worden van extra sterke siliconen strips om tocht tegen te gaan. ook is het erg prettig als de vloer van je huis goed geïsoleerd is, met name bij oudere huizen waar de vloer nog een houten draagconstructie heeft. Dit kan met isolatiemateriaal opgevuld worden zoals hardschuim platen.

Norm voor woningisolatie

Tegenwoordig is er in Nederland een norm voor woningisolatie. Deze norm geeft aan dat het huis voldoende geïsoleerd is en energie vriendelijk in gebruik. Een huis dat aan de norm voldoet hoeft niet opnieuw geïsoleerd te worden en houdt ook rekening met het streven om in de toekomst het gebruik van aardgas te vervangen. Verbeteringen die aan het huis nodig zijn voor verwarming zonder aardgas worden dan op de informatiekaart vermeld.

Geef een reactie