Welke zonwering houdt de meeste warmte tegen?

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op april 17th, 2024 om 06:21 pm

Naarmate de zomer nadert en de temperaturen beginnen te stijgen, komt bij veel huishoudens de vraag op: welke zonwering houdt ons huis koel tijdens die warme dagen?

Het antwoord op deze vraag? Die vind je hieronder. Daarnaast vroegen we de specialisten van Ruiter Zonwering ook naar de alternatieven.

Welke zonwering houdt de meeste warmte tegen?

Rolluiken zijn het meest effectief in het tegenhouden van warmte tijdens warme dagen. Rolluiken blinken uit in het koel houden van je huis, ze bieden niet alleen schaduw, maar ook een aangenaam binnenklimaat.

De reden dat rolluiken de beste warmtewering zijn, komt voort uit hun unieke eigenschappen:

  • Volledige afsluiting: Ze sluiten het raam volledig af en laten geen zonlicht of warmte door.
  • Isolatie: De luchtlaag tussen rolluik en raam fungeert als een extra isolatielaag.
  • Geluidsdemping: Naast warmte houden rolluiken ook ongewenst geluid buiten.
  • Veiligheid: Extra beveiliging tegen inbraken is een welkome bonus.

Het grote nadeel van rolluiken

Het grote nadeel van rolluiken? Ze blinken op z’n zachts gezegd niet uit in schoonheid…..

Het kan dus zomaar zijn dat jij dit antwoord niet heel erg bevredigend vindt omdat voor jou de uitstraling van je huis minstens zo belangrijk is. Hét alternatief? Screens. Mooi en functioneel.

Top 4 zonweringen qua warmtewering:

Type ZonweringWarmtewering
Rolluiken★★★★★
Screens★★★★☆
Zonneschermen★★★☆☆
Binnenzonwering★★☆☆☆

Alternatieven voor rolluiken:

Maar wat als rolluiken niet helemaal jouw stijl zijn of niet passen bij de architectuur van je huis? Geen zorgen, er zijn nog meer opties die uitstekend de warmte buiten kunnen houden én esthetisch meer aansluiten bij jouw woning

Screens (★★★★☆):

Screens bieden een moderne en subtiele manier om zonlicht te filteren zonder je uitzicht compleet te blokkeren. Ze zijn vervaardigd uit een stevig, doorzichtig materiaal dat zonlicht en warmte effectief weerkaatst, terwijl je nog steeds naar buiten kunt kijken. Screens zijn ideaal voor woningen met grote raampartijen en voor mensen die het uiterlijk van hun huis zo min mogelijk willen veranderen.

Zonneschermen (★★★☆☆):

Zonneschermen, vaak in de vorm van knikarmschermen, zijn een populaire keuze voor terrassen en balkons. Ze bieden bescherming tegen de zon en creëren een aangename schaduwrijke plek buiten, zonder de binnenruimtes te verduisteren. Knikarmschermen kunnen handmatig of elektrisch bediend worden en zijn verkrijgbaar in verschillende stoffen en kleuren, zodat ze naadloos aansluiten bij de stijl van je woning.

Binnenzonwering (★★☆☆☆):

Hoewel binnenzonwering, zoals jaloezieën en rolgordijnen, minder effectief is in het tegenhouden van warmte dan buitenzonwering, biedt het wel flexibiliteit en controle over de hoeveelheid licht en privacy. Binnenzonwering is beschikbaar in talloze materialen, kleuren en designs, waardoor het een decoratieve aanvulling is op je interieur. Het is vooral geschikt voor ruimtes waar buitenzonwering geen optie is.

Geef een reactie