Hoe garandeer je een financieel veilige toekomst voor je kind?

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op maart 28th, 2024 om 07:31 pm

Als ouder heb je de prachtige taak om niet alleen voor het huidige welzijn van je kind te zorgen, maar ook voor zijn of haar toekomst. Met de onvoorspelbaarheid van het leven kan dit echter een behoorlijke uitdaging zijn.

In deze blog duiken we in een aantal cruciale stappen die je nu kunt zetten om de financiële toekomst van je kind veilig te stellen, op een manier die makkelijk leesbaar en begrijpelijk is.

De basis leggen

Vanzelfsprekend is het van belang om te beginnen bij de basis. De meesten van ons zullen de meeste zaken ongetwijfeld al goed op orde hebben, maar het is toch goed om het nog eens te benoemen.

Vergeet niet om basiszaken te regelen zoals de erkenning van en het ouderlijk gezag over je kind; vooral als je niet getrouwd bent. Ook is het aanvragen van kinderbijslag een belangrijke stap; een welkome financiële steun vanuit de overheid.

Vervolgens is het essentieel om na te denken over de voogdij. Een verrassend groot aantal jonge ouders heeft dit nog niet geregeld. Wie zorgt er voor je kinderen als jullie iets overkomt? Dit is een vraag die je liever niet wilt stellen, maar die wel heel belangrijk is om te beantwoorden.

Financiële bescherming uitbreiden

Naast de basis is het cruciaal om ook aan de financiële bescherming van je kind te denken. Dit omvat:

  • Verzekeringen doorlopen: Zorg ervoor dat je kind bijgeschreven is op relevante verzekeringen, zoals de zorgverzekering. Ook zijn overlijdensrisicoverzekeringen altijd een goed idee. Zo zorg je ervoor dat je gezin financieel beschermd is, mocht een van de ouders overlijden.
  • Testament en nalatenschap: Ook al is het een onderwerp waar veel mensen liever niet over nadenken, het is belangrijk om je nalatenschap goed te regelen. Met een testament kun je niet alleen de verdeling van je nalatenschap vastleggen, maar ook bepalen wie de voogdij over je kinderen krijgt. Begin er op tijd mee!

TIP: Wij zouden in de zoektocht altijd je overlijdensrisicoverzekering vergelijken met andere opties.

Sparen voor de toekomst

Om ervoor te zorgen dat je kind later niet voor onaangename financiële verrassingen komt te staan, is het verstandig om nu al geld opzij te zetten voor belangrijke momenten in hun leven:

  • Spaarverzekering of spaarrekening: Met een spaarverzekering kun je geld voor een langere tijd vastzetten tegen een aantrekkelijke rente, terwijl een spaarrekening meer flexibiliteit biedt maar meestal een lagere rente heeft.
  • Grote uitgaven: Denk aan het rijbewijs, de studie of zelfs een bijdrage aan de eerste woning van je kind. Door hier nu al voor te sparen, help je je kind een goede start te maken.

Fiscaal slim schenken

fiscaal aantrekkelijk schenken

In het streven naar een financieel veilige toekomst voor je kinderen, biedt fiscaal aantrekkelijk schenken een uitstekende kans om je kinderen nu al een financieel steuntje in de rug te geven zonder dat ze belast worden met schenkbelasting.

Gelukkig biedt de belastingdienst in Nederland verschillende mogelijkheden om je kind fiscaal voordelig te ondersteunen bij belangrijke mijlpalen. Hieronder vind je een overzicht van de beschikbare schenkingen in 2024 die je kunnen helpen bij het leggen van een financiële basis voor je kind:

  • Jaarlijkse schenking: Ieder jaar kun je je kind tot € 6.633,- belastingvrij schenken. Dit is een mooie manier om bij te dragen aan de lopende kosten of spaardoelen van je kind.
  • Eenmalig verhoogde schenking: Voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar kun je eenmalig het schenkingsbedrag verhogen naar € 31.813,-. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor studiekosten of de start van een eigen onderneming.
  • Schenking voor dure studiekosten: Naast de eenmalig verhoogde schenking kun je er ook voor kiezen om een bedrag tot € 66.268 te schenken voor de financiering van een studie. Deze studie moet dan wel minimaal € 20.000,- per jaar kosten.

    Maar let op: Wil je gebruik maken van de schenking voor dure studiekosten, dan is er daarna niet de mogelijkheid om nog een eenmalig verhoogd schenking te doen. Je kunt slechts 1 van de 2 gebruiken.

Belangrijk: De schenking voor de aankoop van een koopwoning, die voorheen tot € 50.000,- belastingvrij kon worden geschonken is per 1 januari 2024 niet meer beschikbaar.

Het allerbelangrijkste: een warme band en stabiliteit

Het allerbelangrijkste wat ons betreft: want financiële zekerheid is slechts één aspect van wat je je kind kunt bieden. Een warme band, het leren omgaan met tegenslagen, en het geven van zelfvertrouwen zijn minstens zo belangrijk. Door nu al na te denken over zowel de emotionele als de financiële toekomst van je kind, zorg je ervoor dat naast het financiële plaatje ook alles emotioneel op de juiste plaats valt.


Meer blogs lezen over geldzaken?

Geef een reactie