Zelf controleren of je kozijnen aan vervanging toe zijn? Dat doe je zo


Controle van de bestaande kozijnen

Iedereen met houten kozijnen in zijn of haar woning zal er een keer aan moeten geloven. Kozijnen hebben onderhoud nodig. Soms kun je ook tot de constatering komen dat ze echt aan vervanging toe zijn. Gelukkig kun je zelf heel eenvoudig controleren of je kozijnen nog goed zijn en nog een aantal jaren mee kunnen of dat je de handen uit de mouwen moet stropen om ze te vervangen. Hoe je dat doet lees je hier.

Kozijnen en houtrot; een gevreesde combinatie

Houten kozijnen ‘werken’. Ze kunnen uitzetten en weer slinken afhankelijk van de weersomstandigheden. Je zult dus merken dat jouw kozijnen op een bepaald moment scheurtjes gaan vertonen of sporen van ‘gebruik’.

Bij slecht onderhoud kan houtrot ontstaan in jouw kozijnen. En geen wonder ook want je kozijnen zijn onderhevig aan regen en letterlijk weer en wind van buitenaf. Wanneer je jouw kozijnen niet regelmatig onderhoudt, is houtrot een gevolg dat kan optreden.

Houtrot in kozijnen herkennen met het blote oog

Heb je houtrot dan kun je dit met het blote oog herkennen. Afbladderende verf of stukken hout die loslaten zijn indicatoren voor houtrot. Ook scheuren en blaasjes in het hout kunnen een aanwijzing zijn dat het hout in slechte staat is.

Heb je eenmaal houtrot geconstateerd, dan is het hoog tijd om jouw kozijnen te vervangen. Wacht hier vooral niet te lang mee. Houtrot betekent vocht en vocht verhoogt de kans op schimmelvorming, wat weer zorgt voor een minder goed binnenklimaat.

Je kunt nieuwe kozijnen bestellen bij Houten Kozijn Online. Dit is een online kozijnspecialist die gespecialiseerd is in maatwerk kozijnen. Je kunt hier dus elk formaat en elk soort kozijn op maat laten maken, zodat deze precies past bij jouw woning.


Andere redenen om jouw kozijn te vervangen

Houtrot is wellicht een ‘worst case scenario’ maar er zijn natuurlijk ook nog andere redenen om jouw kozijn te vervangen. Wij hebben een aantal redenen voor je opgesomd:

Huis renovatie

Een goede reden kan bijvoorbeeld zijn omdat je jouw huis gaat renoveren en je nieuwe kozijnen wilt plaatsen op de plek van de oude.

Kleur van de kozijnen niet meer mooi

Het kan ook zijn dat je de oude kozijnen simpelweg niet meer mooi vindt en graag frisse nieuwe kozijnen wilt plaatsen. Ook dan is het vervangen van je oude kozijnen een goede optie. Dit geeft namelijk direct een heel andere uitstraling aan jouw woning.

Isolatiewaarden

Een andere belangrijke reden om kozijnen te vervangen is een verminderde isolatie. Dit kan het geval zijn bij oude kozijnen.

Heb je al alles geprobeerd om deze kozijnen te isoleren maar blijft het tochtig in huis? Vervang je kozijnen dan door nieuwe. Dit verhoogt je wooncomfort en het is ook veiliger, omdat er geen schimmelvorming in huis kan ontstaan door tocht en condensvorming in huis.

Stap voor stap je kozijn controleren

Vooropgesteld dat kozijnen een lange levensduur hebben, is het wel goed om te weten hoe je het hout van een kozijn controleert. De meeste houten kozijnen kunnen zo’n 75 jaar goed blijven, mits ze goed onderhouden zijn.

  • Je controleert de staat van het hout met je handen en op het oog.
  • Door het hout in te duwen, merk je of het hout zacht is.
  • Je kunt het hout dan indrukken en het hout ‘veert’ langzaam weer terug in de oude vorm.
  • Nadat je dit gecontroleerd hebt, kun je ook op het oog zien hoe je kozijn ervoor staat.
  • Zie je afgebladderde verf of zitten er grote open stukken in het hout, dan is het tijd om de kozijnen te vervangen.

Is dit allemaal niet het geval, dan zijn je kozijnen nog in goede staat. Je kunt ze dan uiteraard wel van een likje verf voorzien om ze in topconditie te houden. Zo heb jij nog lang profijt van jouw kozijnen.

Geef een reactie