Zonnepanelen particulier; waarde van uw woning stijgt, energierekening daalt.

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op augustus 9th, 2021 om 06:43 pm

Wilt u zonnepanelen als particulier op uw dak? Een verstandige keuze. Maar het is nog wel even een investering, maar wel een hele slimme investering. Bovendien zit u misschien nog met een paar vragen voor u overgaat op de aankoop van zonnepanelen. Bijvoorbeeld of uw dak geschikt is. En of u een subsidie op kunt ontvangen. We gaan u de antwoorden hieronder allemaal geven.

Zonnepanelen zijn klimaatvriendelijk en daarnaast ook nog eens betaalbaar. Zeker omdat ze de afgelopen 5 jaar zo’n 25 procent goedkoper zijn geworden. In de zomer heeft u het meest profijt van uw panelen. De zonkracht is immers dan op het hoogst. Maar ook als de zon schuilgaat achter de wolken en in de frisse wintermaanden, wekken ze stroom op.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Heeft u een eigen dak? Dan kunt u daar de zonnepanelen op laten installeren. Maar zonnepanelen voor particulieren zijn ook mogelijk bij huurwoningen. U moet dan alleen wel even toestemming vragen bij uw verhuurder. Naast of het dak wel of niet van uzelf is, zijn er nog andere factoren om rekening mee te houden bij het plaatsen van zonnepanelen. Want ook de dakbedekking en ligging van het dak speelt een rol.

Feitelijk kunnen de panelen op elk dak een plaatsje krijgen. Zo liggen ze het meest op schuine daken, maar zijn ze goedkoper op een plat dak. En daarbij vallen de panelen mooi uit het zicht en kunt u ze in de meest ideale hoek op de zon richten. Het zuiden dus, omdat uit deze windrichting de meeste zonuren vandaan komen. Het zuidoosten en zuidwesten staan op plek twee als het gaat om de beste richting.

Schuine daken het meest ideaal

Het is dus ergens logisch te redeneren dat zonnepanelen voor particulieren het beste op een plat dak passen. Want dan kunt de panelen mooi naar het zuiden plaatsen. Maar het voordeel van een schuin dak is dat er vaak twee kanten zijn. Dat betekent dat de ene kant vaak richting het noorden ligt en de andere richting het zuiden. Dus win-winsituatie, omdat de zon op een gegeven moment toch richting het noorden draait.

5 voordelen zonnepanelen voor particulieren

● Investering binnen 7 en 9 jaar (gemiddeld)

● Uw energierekening gaat flink omlaag

● U bent minder afhankelijk van eventuele stroom prijsstijgingen

● U verhoogt de waarde van uw woning: uw woning krijgt een hoger energielabel, waar de koper zelf minder moeite voor hoeft te doen. Maar de koper profiteert wel van de lagere energiekosten.

● U kunt de btw over de aanschaf en installatie terugvragen.

Btw terugvragen bij zonnepanelen voor particulieren

Is dit de eerste keer dat u als particulier zijnde zonnepanelen koopt? Vraag dan de btw over de aanschaf en installatie van uw panelen terug. Doe dat wel binnen 6 maanden. Er zijn wel enkele voorwaarden waar de btw-teruggaaf aan moet voldoen. Zo moet uw naam op de

factuur staan van de panelen en op de factuur van uw energiebedrijf. Het moet dus duidelijk zijn dat u de zonnepanelen voor uw eigen woning hebben gekocht. Op die manier profiteert u van alle voordelen van het hebben van zonnepanelen als particulier.

Geef een reactie