Zonnepanelen, wat zijn de voor- en nadelen?

Als je zonnepanelen wilt gaan kopen, dan is het cruciaal dat je niet slechts kijkt naar de voordelen van zonnepanelen, maar je dient ook de nadelen nader onder de loep te nemen. Zo maak je een wel geïnformeerde keuze. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen en de nadelen die komen kijken bij zonnepanelen? Wil je hier alles over weten, ga dan direct door met lezen.

Voordeel 1: Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk

Je bent bewust bezig een steentje bij te dragen aan milieuverbetering door het plaatsen van een set zonnepanelen op je dak. Je bent immers je eigen groene stroom aan het opwekken op duurzame wijze uit een gratis, natuurlijke, schone en oneindige energiebron. Daarnaast wordt er amper CO2 uitgestoten bij het opwekken van energie met zonnepanelen.

Voordeel 2: Lange levensduur en korte terugverdientijd

Zonnepanelen hebben een zeer lange levensduur. Ga uit van 20 tot 25 jaar. Hier komt bij dat de kosten voor de aanschaf vanzelf binnen een aantal jaar terug zijn verdiend. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt gemiddeld op 6 tot 10 jaar geschat, afhankelijk van de situatie.

Voordeel 3: Beter energielabel

Het aanschaffen van zonnepanelen zorgt voor een flinke stijging in de waarde van je woning. Hierdoor krijgt je huis ook een beter energielabel.

Voordeel 4: Verlaagde energierekening

Door je eigen groene stroom op te wekken hoef je amper nog stroom af te nemen van een energieleverancier. Hierdoor zullen je maandelijkse energiekosten flink verlagen. Daarnaast profiteer je van enorme jaarlijkse besparingen.

Nadeel 1: De hoge aanschafprijs 

De aanschaf van zonnepanelen is niet bepaald goedkoop. Gelukkig dalen de prijzen jaarlijks, kan je de btw terugvragen over zowel de aanschaf als de installatie en kan je een lokale subsidie aanvragen bij bepaalde gemeenten.

Nadeel 2: Terugleververgoeding is laag

Je kunt dan wel een terugleververgoeding verwachten als je extra stroom teruglevert, maar het gaat hierbij om slecht een aantal cent per kWh.

Nadeel 3: Extra groep in de meterkast

Om zonnepanelen aan te schaffen ga je een extra groep in de meterkast moeten creëren, wat ook kosten met zich meebrengt.

We weten allemaal dat de aanschaf van zonnepanelen een verstandig idee is met oog op de toekomst, maar toch is het belangrijk om eerst een kijkje te nemen naar zowel de voor- en nadelen van zonnepanelen. Dit is de beste manier om een goed geïnformeerde keuze te maken tijdens de aanschaf.

Geef een reactie