3 tips om een boom te snoeien

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op december 31st, 2021 om 08:17 am

Boom snoeien tips

Heb je een boom in de tuin staan, maar moet deze gesnoeid worden? Dan kun je daar een professional voor inhuren. Maar heb jij groene vingers en wil je de uitdaging aangaan? Dan is het goed om te weten wat je nodig hebt en hoe je te werk moet gaan. In deze blog vind je de benodigdheden en tips om zelf een boom te snoeien!

1. Gebruik een kettingzaag

Snoeiwerk van hagen en struiken kun je doen door middel van een heggenschaar, maar het snoeien van bomen kan een stuk zwaarder zijn. Het is daarom goed om het juiste gereedschap te hebben; denk aan een kettingzaag. Met een kettingzaag kun je takken en dikkere bomen makkelijk snoeien. Er zijn zelfs speciale snoeikettingzagen. Het is verstandig om je goed te laten adviseren bij aankoop van een kettingzaag.

2. Zo snoei je een boom

Je kunt een boom het beste snoeien in de zomer. Bij het snoeien raakt de boom als het ware gewond, die wonden kunnen goed helen in de zomer. Haal tijdens het snoeien niet te veel bladvolume weg. Bij jonge bomen is het goed om het overschot aan takken en twijgen te beperken; haal er een aantal weg. Hierdoor creëer je ruimte voor andere takken om te groeien. Ruim na afloop al het snoeiafval op. Voor het gemak kun je dit doen met een bladblazer. Als je alles naar een centraal punt blaast, kun je het afval snel en makkelijk oppakken en weggooien.

3. Bescherm jezelf goed

Het kan geen kwaad om beschermende kleding te dragen. Vooral bij gebruik van een kettingzaag is het belangrijk om een je ogen te beschermen. Door middel van een veiligheidsbril of een helm met een kap voorkom je dat splinters in je gezicht komen. Zorg ook voor goede gehoorbescherming. Om onnodig gevaarlijke situaties te voorkomen, moet je geen ladder, maar een stevige stelling neer te zetten.

Geef een reactie