3 tips om ergonomischer te werken

Ergonomisch werken, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat betekent het nou precies? Onder ergonomisch werken verstaan we in het kort een manier van werken die goed is voor je lichaam en geest. Heb je een kantoorbaan, dan zal je vast beamen dat het niet bevorderlijk is voor je lichaam om urenlang naar dat beeldscherm te staren. Gelukkig zijn er manieren om zulk werk op een gezondere en dus ergonomischere manier te doen. In dit artikel lees je een aantal handige tips.

bureaustoel

Een verkeerde werkhouding kan leiden tot klachten

Zit je dagelijks urenlang in een verkeerde werkhouding achter je computer, dan kan dat leiden tot verschillende vervelende klachten. Zo kun je last krijgen van je rug of kun je te maken krijgen met hoofdpijn als je nekspieren continu gespannen zijn. Een andere bekende kwaal is RSI, waarbij bepaalde lichaamsdelen (meestal je pols of arm) constant gespannen zijn en niet meer kunnen ontspannen, wat leidt tot pijn. Door onderstaande tips ter harte te nemen verklein je de kans dat je met deze klachten te maken krijgt.

Tip 1: Kom regelmatig van je werkplek af

Natuurlijk, we begrijpen het dat je druk bent met je werk. Maar het is niet gezond om urenlang onafgebroken op je werkplek te blijven zitten. Sta dus regelmatig eens op uit je stoel en loop wat rond. En blijf je wel zitten, kijk dan om de twintig minuten eens uit het raam. Continu naar je beeldscherm blijven staren is voor niemand goed.

Tip 2: Zorg voor een goede werkplek

Een goede ergonomische werkplek is essentieel om op een gezonde manier te kunnen werken. Dit begint bij de juiste kantoormeubelen. Zorg ervoor dat je een toetsenbord, muis of bureaustoel hebt die ergonomisch is en past bij je lichaam. En als je dan goede kantoormeubelen hebt, zorg er dan ook voor dat ze goed afgesteld zijn. Hierdoor creëer je de juiste zithouding en staat je wervelkolom in de meest gezonde positie. Want als je continu in de verkeerde positie zit, ga je daar op den duur last van krijgen.

Tip 3: Luister niet alleen naar je lichaam maar ook naar je geest

Veel mensen denken dat ergonomisch werken alleen te maken heeft met je lichamelijke gesteldheid. Die van je geest is echter minstens zo belangrijk. Dit noemt men ook wel cognitieve ergonomie. Ervaar je dus stress of andere geestelijke klachten tijdens je werk, wees dan niet bang om die bespreekbaar te maken. En ook bij geestelijke klachten geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Geef een reactie