3 tips voor een aangename & productieve kantoorruimte

Kantoorruimte-verbeteren

Een goede werkplek is een basisbehoefte….

Een goede werkplek is het halve werk zegt men zo nu en dan. Tenminste, dat zeggen wij altijd al. Want de juiste plek en de juiste sfeer kan er voor zorgen dat men veel efficiënter aan de gang kan gaan en daarmee ook nare gevolgen kunnen worden voorkomen.

Een gezonde werkplek kan leiden tot minder ziekteverzuim. Volgens de veiligheids- en gezondheidsraad gaan er jaarlijks 27 miljoen dagen verloren door aan werk gerelateerd ziekteverzuim en letsel. Mede door bijvoorbeeld stress te voorkomen. Een gezonde werkplek is daarom van cruciaal belang.

De basisdingen als het toestaan van pauzes en korte wandelingen zorgt als voor een hoop voordelen. Maar je kan het kantoor ook inrichten om zo tot effectievere werkuren te komen. Daarom hebben we drie tips gemaakt voor werkgevers en -nemers om mogelijke verbeteringen van de werkvloer een stuk dichterbij te brengen.

1.      Privacy met glazen afscheidingswanden

Privacy en rust is belangrijk op een werkplek. Muren zorgen niet echt voor een fijne werksfeer en breken het natuurlijk licht af. Om die reden raden we iedere werkgever het aan om het kantoor op te delen door glazen afscheidingswanden. Zodat mensen zich kunnen afzonderen en geen last hebben van vergaderingen. Daarbij komt er ook natuurlijk licht doorheen, wat zorgt voor een betere mentale gezondheid, én kan men tóch door de ruiten hun collega’s zien.

Het zorgt dus niet alleen voor een betere uitstraling van het kantoor, maar ook voor een betere mentale gezondheid van jou en je collega’s.

2.      Groen moet je doen

De ideale werkomgeving kan niet zonder groene planten. Planten hebben een positief effect op mensen. Ze zorgen voor extra zuurstof waardoor de luchtkwaliteit verbeterd. Daarnaast verminderen planten stress. Het ziet er daarbij natuurlijk en schoon uit als de planten goed verzorgd worden. Met dat verzorgen komt ook meteen een kleine pauze voor diegene erbij. Het is een relatief kleine aanpassing aan de werkomgeving met tóch een groot effect.  

3.      Creëer een plek om te doen

Maak een plek op kantoor waar je werknemers en/of collega’s even niet aan werk denken. Zo kunnen ze even een momentje nemen om te ontspannen. Neem bijvoorbeeld een voetbaltafel, een bar, een pooltafel of een tafeltennistafel. En net als iedere andere tip hierboven zal dat het stressniveau en de werksfeer een positieve draai geven. Want Ontspanning is minstens zo belangrijk als hard werken! Samen lunchen in een fijne kantine om daarna een potje tafelvoetbal te spelen. Dat is natuurlijk super fijn. Zo kan iedereen weer lekker aan de slag.

Bonustip: Laat mensen hun eigen werkplek inrichten

Het laten inrichten van de eigen werkplek zorgt voor een stukje persoonlijke sfeer. Alsof men in hun eigen huiskamer of kantoor werkt. Dit spreekt natuurlijk voor zich dat het zorgt voor een vermindering in stress en een verhoging van de werkeffectiviteit onder de werknemers. Al bij het hebben van een fotolijstje met daarin een persoonlijke foto zorgt voor een positieve invloed op de mens. Zo kunnen ze denken aan fijne herinneringen tijdens de werkuurtjes.

Hoe je dit op een leuke manier doet? Lees hier onze 6 tips voor het betaalbaar inrichten van jouw werkplek >>