Nieuwe trap nodig? De voor- en nadelen van de verschillende materialen.


Materiaalkeuzes die je hebt bij het kopen van een nieuwe trap

We kennen het wel, de problemen met de trap. Je liet iets vallen en je hele trede is kapot, of je vind dat je het vuil er veel te moeilijk uit krijgt. En niet alleen problemen kunnen er voor zorgen dat je een nieuwe trap nodig hebt.

Al heb je bijvoorbeeld net een nieuwe woning gekocht, of al vind je dat je huis wel een make-over kan gebruiken. Dan is een trap kopen ook zeker geen slecht idee.

Een trap kan heel wat doen met je huis, zeker als hij prominent midden in de gang staat of in je woonkamer. Het is dan ook belangrijk de juiste trap uit te kiezen. Daarom hebben we alle materialen trappen even voor je op een rijtje gezet. Samen met een aantal voor- en nadelen van deze verschillende materialen.

Houten trappen: duurzaam maar vatbaar

Het kan ook niet anders dan te beginnen bij het meest gebruikelijke materiaal voor je trap. En dat is voor een reden. De voordelen van een houten trap zijn dat je veel keuze hebt uit heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Vaak geeft hout ook een warme uitstraling.

Ook de afwerkingsmogelijkheden zijn eindeloos: mat, satijnglans, hoogglans, etc.. Daarbij Heb je een aantal duurzame uitvoeringen die wat prijziger zijn, maar ook goedkope varianten. Het voornaamste nadeel is dat hout altijd werkt, zo hebben luchtvochtigheid en temperatuur grote invloed op hout. Dit kan als effect hebben dat je dus te maken gaat krijgen met krakende treden.

Stalen trappen: voor de creatievelingen

Een groot voordeel van een stalen trap is dat je er alle kanten mee op kunt: van zwevende trap tot spiltrap.  Stalen trappen zijn bovendien extra sterk, materiaal vast en bovendien zeer stijlvol. Ook worden stalen trappen vaak gecombineerd met andere materialen, zoals hout en glas.

Een veel geziene combinatie, met name in modernere woningen die voor een industriële look hebben gekozen. Ze zijn daarbij ook relatief makkelijk schoon te maken en te onderhouden in tegenstelling tot de andere materialen. Ook zijn ze krasbestendig. Het nadeel van staal zijn de kosten, voor een stalen trap betaal je beduidend meer dan voor bijvoorbeeld een houten trap.

Glazen trap: ruimtelijk, modern, maar wel veel schoonmaken.

Ook glazen trappen zijn erg populair in moderne woningen. Het oogt heel modern en lijkt licht te brengen in je woning. Dat is dan ook meteen één van de voordelen van het glas. Er bestaat bijvoorbeeld glas met geïntegreerde verlichting. Dat ziet er dan ook helemaal modern uit.

Door de grote draagkracht is het ook met glas mogelijk een zwevend effect te krijgen in je trap. We raden het alleen af voor dieren of mensen met hoogtevrees. Een nadeel van glas is ook dat je er vingers, voeten of andere vlekken snel op kunt gaan zien. Maar het is daarentegen wel makkelijk schoon te krijgen.

Betonnen trap; robuust, industrieel, maar niet goedkoop.

Eigenlijk is het grote voordeel van een betonnen trap dat je bijna alles mee kunt. Rechte of gebogen trappen, draaitrappen, afzonderlijke treden. Er zijn ook diverse afwerkingsmogelijkheden mogelijk: ruw, gepolijst, gewassen, gezandstraald, glad. Je kan ook kiezen voor trapbekleding: hout, tegels, tapijt of verf. Alles is mogelijk. Zo kan je ieder huis in iedere stijl aanpassen totdat het jouw stijl is.

Ook op het gebied van stabiliteit en akoestiek scoren ze hoog. Ook op het gebied van stabiliteit en akoestiek scoren ze hoog. Een nadeel is de prijs. Doordat dit vaak ter plaatse gegoten moet worden of door een fabriek gemaakt moet worden.

Geef een reactie