5 tips bij het installeren van zonnepanelen

Duurzaamheid begint bij jezelf. Naast dat jij kunt letten op wat je eet, of op hoe jullie thuis het afval scheiden, kun je er ook aan denken om je huis te verduurzamen. De meeste mensen beginnen bij het aanbrengen van tocht strips of dubbel glas, maar ook steeds meer huishoudens wekken hun eigen duurzame energie op doormiddel van zonnepanelen. Hierdoor verduurzaam je niet alleen je huis, je zult ook kosten besparen! Jouw huis wordt meer waard en de energierekening daalt in de meeste gevallen zo hard, dat de nieuwe zonnepanelen al binnen een aantal jaren terug zijn verdiend. Bovendien krijg je voor plaatsing van de panelen subsidie vanuit de overheid. Ben jij al overtuigd? Dit is waar je op moet letten bij het installeren van zonnepanelen.

1. Besteed aandacht aan de montage


Besteed aandacht aan de montage van de zonnepanelen op jullie dak. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat ze brandgevaarlijk zijn, of losraken bij harde wind. Een stevig bodemraamwerk en montageframe zijn essentieel voor de veiligheid van jouw nieuwe zonnepanelen.

2. Maak kabels altijd vast op het dak


Ook als je de zonnepanelen laat installeren door een professioneel bedrijf, worden soms losliggende kabels achtergelaten. Losse kabels zijn gevaarlijk bij slechte weersomstandigheden, zoals storm. Heb het daarom van tevoren over de manier waarop kabels zullen worden weggewerkt, of wees zelf goed voorbereid. Op particuliere daken kunnen losse kabels heel makkelijk worden vastgemaakt doormiddel van daksteunen. Voor de montage van deze RoofSupport heb je bijvoorbeeld alleen een schroevendraaier nodig.

3. Zorg voor een goede brandveiligheid


Brand in zonnepanelen ontstaat in de meeste gevallen door onzorgvuldige installatie en is vaak te voorkomen. Zo is de locatie van de panelen ten opzichte van al bestaande bliksemafleider op het dak belangrijk. Als de array dichtbij een bliksemafleider staat, moeten extra omvormers worden geplaatst om de spanning om te leiden. Ook is aarding in dit geval verplicht. Dit is het niet altijd, maar als jij een zo hoog mogelijke brandveiligheid wilt realiseren raad ik je aan om altijd aarding te plaatsen.

4. Zonnepanelen installeren doe je op een onbrandbaar dak


Is jullie dak onbrandbaar? Als je dit niet zeker weet is het aan te raden dit goed uit te zoeken. Misschien moet een extra coating worden aangebracht onder de zonnepanelen voor een goede brandveiligheid. Dit is soms nodig om de omvormers op te kunnen installeren. Daarnaast is voldoende ventilatie nodig.

5. Neem het zekere voor het onzekere


Zonnepanelen leveren veel goeds op, als je ze op de juiste manier installeert. Er gaat veel gevaarlijke spanning in de panelen om, dus ga voorzichtig te werk. Als je iets niet zeker weet, neem dan altijd het zekere voor het onzekere en laat er een professional naar kijken. Je wilt immers niet het risico lopen op brand, stormschade of kapotte panelen. Door het op de juiste manier installeren van zonnepanelen beperk je het risico op dit soort schade enorm!


Nog meer verduurzamen? Lees dan ook deze 5 zero-waste tips voor ieder huishouden

Geef een reactie